Nakon Rwezolucije

Dodiku stigla poruka Noćnih vukova – Rješenje je razlaz

Dodik je nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici rekao kako je na scenu stupio multipolarni svijet…
Vijesti / Politika | 24. 05. 2024. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa "Noćnih vukova" iz Rusije Aleksandar Zaldostanov poslao je video poruku podrške srpskom narodu i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

"Draga moja braćo Srbi, dragi Milorade Dodik, Srbija nam nikada nije bila daleko. Danas se na svim frontovima vodi bitka za našu sudbinu, za našu budućnost, za našu djecu. Srbi sa Kosmeta žive u stanju svakodnevnog genocida više od četvrt stoljeća. I pokušavaju da vas optuže za genocid. Povijesna i ljudska istina je na vašoj strani, braćo", kaže Zaldostanov.

Multipolarni svijet

On je u poruci nakon glasanja u Općoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici naveo  da je sada Rusiji teško - da ona vodi vlastiti narodno-oslobodilački rat, da je najveći podijeljeni narod, ali da je uvijek bila i bit će branitelj slabih i potlačenih.

"Zato mi i ovdje u Moskvi, i na vrelim ratištima u Novorusiji, i tamo u UN, kažemo da smo na strani Srbije, na strani pravde i kažemo naše rusko 'Ne' neistinama, podlim optužbama", poručio je Zaldostanov.

Dodik je nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici rekao kako je na scenu stupio multipolarni svijet, a da će u Ujedinjenim narodima ostati zapisan povijesni govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Za podršku rezoluciji o Srebrenici nije bilo ni natpolovične većine", rekao je Dodik.

Kako je naglasio, po svim demokratskim načelima rezolucija nije usvojena.

Poraz Amerike

"Pokušava se prikazati da je to završena priča. Za nas nije i to je propalo. Bošnjačka politika je išla na to da nanese zlo srpskom narodu. Tome svjedoče reakcije koje dobivamo iz Sarajeva", istaknuo je Dodik.

Rekao je da je ostvareni rezultat ''pokazao da postoji veće razumjevanije za srpski narod'', prenosi Srna.

"Ovo treba promijeniti sve, pa i haaške presude. Genocid je negirala Opća skupština UN kroz činjenicu da 109 zemalja nije bilo za rezoluciju, a samo 84 su bile za. Nisu imali dovoljnu većinu međunarodne javnosti i to je gotovo", zaključio je Dodik.

Dodao je kako je glasanje u Općoj skupštini UN pokazuje poraz Sjedinjenih Američkih Država i da je nekada velika imperija sada svedena na trećinu sveta i istaknuo da je rezolucija najviše štete donijela BiH.

"Ovo govori o tome kako je Amerika izgubila autoritet. I pored pritisaka, pojedine zemlje nisu pristale na ucjene", istaknuo je Dodik.

Vjetar u leđa

Ukazao je da su i većinski muslimanske zemlje, i pored potrebe za solidarnošću, izrazile zabrinutost i prepoznale namjere zbog donošenja rezolucije bez prethodno ostvarenog konsenzusa.

"Ovdje je izgubila Njemačka, SAD, lažni visoki predstavnik i BiH. BiH nema vanjsku politiku, Ustavni sud, proračun, ali ima lažnog visokog predstavnika koga podržavaju muslimani. Ovo je nama vjetar u leđa i potvrda da smo na pravoj strani", istakao je Dodik.

On je dodao i da je jedino rešenje nakon rezolucije o Srebrenici mirno razdruživanje u BiH, kao i da će analiza glasanja u Općoj skupštini UN biti osnova za buduće političke poteze.

"Ozbiljno ćemo se baviti analizom. Ona će biti osnova za naše buduće političke poteze", rekao je Dodik.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da dvije trećine svjetske populacije nije podržalo rezoluciju o Srebrenici, što mnogo govori o svemu.

"Čim imate ovakva pitanja, a niste postigli konsenzus, to govori o ishodu rezolucije. Veći je broj onih zemalja koje nisu podržale rezoluciju ako uzmete one koji su glasali protiv i koji su bili suzdržani, nego onih koji su bili za", istaknula je Cvijanović za RTRS.

Podjele

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, iako je usvojena rezolucija o Srebrenici, pokazano kako se bori za Srbiju, jer zemlje sa više od dvije trećine stanovništva u svijetu nisu glasale za rezoluciju.

Zahvalio je svima koji su ''sudjelovali u obrani Srbije''.

"Hvala im na ogromnoj borbi. Kao što vidite, ovo je prije svega veliko iznenađenje, gotovo zaprepaštenje za mnoge u sali u UN. Vidjeli ste na početku koliko će to podjela da izazove", rekao je Vučić sinoć u izjavi novinarima u New Yorku.

Ministar vanjskih poslova Marko Đurić izjavio je da je jedan od najvažnijih rezultata glasanja o rezoluciji o Srebrenici to što će "svatko tko bude htio da ide protiv Srbije morati dva puta da razmisli".

"Mi smo na najgoroj temi, na temi koja je najosjetljivija, najteža za objasniti i obrazložiti, uspjeli da imamo 107 zemalja koje nisu bile protiv nas. Nama je široko polje da razgovaramo i o našim interesima kad je riječ o Kosovu i Metohiji i o mnogim drugim stvarima. I prijateljstva koja smo stekli u ovoj borbi, mi ćemo pažljivo čuvati i njegovati", rekao je Đurić.

Kopirati
Drag cursor here to close