Sankt Peterburg

Dodik u Rusiji: Uvijek protiv nas, Srba

Dodik je rekao i kako Zapad nikada nije prestao ići prema Istoku, jer želi ovladati resursima koje ima Rusija, ocijenivši da su mnogi dolazili do Moskve, ali su tu slomili leđa.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2022. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na Balkanu ima ruskog utjecaja, ali ne malignog, kako to ocjenjuju zapadne zemlje'', izjavio je na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu čelnik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Balkan je sve ovo iskusio - snagu SAD, izlazak Velike Britanije iz EU koja želi da se vrati na scenu kao sila i na Balkanu preuzme određenu ulogu. To doživljavamo da je uvijek protiv nas, Srba, jer je upravo njihova doktrina u osnovi zapadnoatlantske doktrine u vezi sa Istokom", rekao je Dodik te dodao kako ''Rusija nije bacala osiromašeni uranij na Srbiju i Republiku Srpsku posredstvom NATO bombi'', izvještava Srna.

Dva, tri lidera

Dodik je rekao i kako Zapad nikada nije prestao ići prema Istoku, jer želi ovladati resursima koje ima Rusija, ocijenivši da su mnogi dolazili do Moskve, ali su tu slomili leđa.

"Taj isti zapadni svijet odvojio je Kosovo i rekao da može biti država, nije vodio računa o teritorijalnom integritetu Srbije, a sada priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Taj svijet, zbog pravila kojih više nema, ide u jednu vrstu destabilizacije za koju su potrebni lideri koji mogu donositi odluke", rekao je Dodik.

Dodao je kako je malo takvih lidera koji mogu da donose odluke i svojim angažmanom rješavaju globalna pitanja.

"Po meni tu su možda dva, tri ozbiljna lidera danas – predsjednik Rusije Vladimir Putin, Kine Xi Jinping i Turske Recep Tayyip Erdogan koji je pokazao svoj odnos i prema ovoj krizi na pravi način", ocijenio je Dodik.

Nestabilna BiH

Dodao je i da je višak demokratije, koji se vidi na Zapadu, doveo do destabilizacije sistema jer se stalno nešto čeka i nema odluka, osim kada treba osuditi Rusiju.

Video: Obraćanje Dodika na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

"BiH ostaje i dalje nestabilna, pod protektoratom zapadnog svijeta. On želi da ima poslušnika ili štićenika i problem tog pristupa je što je Zapad htio da ima samo poslušnika i štićenika i nikoga više iznad toga. To se nije desilo u povijesti da jedna zemlja može da dominira. Mislim da je došlo do kraha jednog takvog sustava", naglasio je Dodik.

Naveo je da Republika Srpska želi stabilnu Rusiju i Evropu i da se uvažavaju interesi i malih naroda.

"Srbija ostaje garant snažnog i stabilnog Balkana i njegovog mira. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u tom pogledu daje nesumnjiv doprinos", poručio je Dodik.

Srbi izgubili medijski rat

Između ostalog, rekao je kako ''ukrajinski oružani sukob mora što prije da se završi'', da su ''Srbi izgubili medijski rat devedesetih godina'' te da su postali ''opći krivci samo zato što smo mislili da je ono što mi radimo pretpostavljeno istini i da ne moramo ništa više objašnjavati".

Dodik je rekao da je Zapad zatvoren, zatvara ruske medije i otima imovinu, što ukazuje da nema pravne države.

Naveo je kako se treba zamisliti koliko je tek teško Srbima u BiH gdje trećerazredni diplomata iz State Departmenta, koji dolazi u Sarajevo, na Balkanu pokušava da ostvari svoj nedostatak autoriteta u Americi, tvrdeći "morate ovako, morate onako".

"Samo naši naivni lokali političari vjeruju da oni imaju stvarnu moć", dodao je srpski član Predsjedništva BiH.

Sankcije

Naveo je kako je ''oružani sukob u Ukrajini globalno odmjeravanje snaga u kome onaj koji navodno ne sudjeluje , a to je Zapad, želi da dobije rat''.

"Ovo nije sukob Ukrajine i Rusije, nego globalno odmjeravanje snaga. Vidimo ogromno naoružanje koje se isporučuje Ukrajini sa željom da se do posljednjeg Ukrajinca vodi rat. Cilj jeste slabljenje Rusije i njenih resursa", rekao je.

Dodao je kako se zapadnim vrijednostima ne može vjerovati, a tu je lekciju naučio Balkan.

"Zapad ne pušta da budete svoji, nego morate biti podani i poslušni. Nositelj sam sankcija SAD za nešto što bi demokratski svijet s gnušanjem trebao odbiti. Rekli su da moja retorika ne odgovara njihovim trendovima i zato imam sankcije. To je slijedila Velika Britanija, a namjera je da im se priklonim ili će mi održati lekciju", dodao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close