Europski izbori

Desnica pobijedila i u Španjolskoj

Sanchezovi socijalisti predvođeni ministricom energetike Teresom Riberom osvojili su 20 mandata.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2024. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska Narodna stranka desnog centra (PP) pobijedila je na europskim izborima, osvojivši 22 od 61 mandata koliko ima u Europskom parlamentu, čime je zadala udarac socijalističkoj vladi premijera Pedra Sancheza.

Sanchezovi socijalisti predvođeni ministricom energetike Teresom Riberom osvojili su 20 mandata nakon kampanje u kojoj se opoozicija bavila privatnim optužbama za korupciju protiv premijerove supruge i zakonom o amnestiji za katalonske vođe koji je donesen samo tjedan prije izbora.

Nakon 99,7 posto prebrojanih glasova, krajnje desni Vox završio je sa šest zastupnika, više od četiri koliko je imao u prethodnom sazivu, piše Hina.

Alvise Perez, ekstremno desničarski influencer na društvenim mrežama koji se bori protiv, kako on to opisuje, univerzalne korupcije, uspio je osvojiti tri mjesta s kampanjom koja se uglavnom vodila putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Ujedinjena desnica osvojila je gotovo 50 posto glasova, dok je ljevica slijedi s 43 posto.

Lijevi glasovi su bili podijeljeni između Sumar – mlađeg partnera u vladinoj koaliciji – koji je osvojio tri mandata i krajnje lijevog Podemosa, kojeg vodi bivša ministrica za jednakost Irene Montero, koji je osvojio dva mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close