EU pregovori

Čović - Nismo završili slavodobitno kako smo očekivali, ali to je dio plana

''Iako to jučer nije završilo slavodobitno kako smo očekivali, ali to je dio jednog plana da pokušamo do kraja trećem mjeseca svoje obveze izvršiti iz ovog paketa od 14 uvjeta'', rekao je Dragan Čović.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2023. u 11:11 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH sastali su se u petak 15. prosinca 2023. godine u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Dragan Čović na početku se odmah osvrnuo na neotvaranje pristupnih pregovora EU s BiH.

''Ovih dana smo u interesu europske javnosti, posebno kada je u pitanju EU put BiH, zato se želim zahvaliti Vladi RH za sve ono što čine za BiH da bi otvorili svoj pregovarački proces. Iako to jučer nije završilo slavodobitno kako smo očekivali, ali to je dio jednog plana da pokušamo do kraja trećem mjeseca svoje obveze izvršiti iz ovog paketa od 14 uvjeta'', kazao je na press konferenciji u petak u Mostaru.

Hrvatska je prava veza s EU

Dodao je i da se svakodnevno komunicira s Republikom Hrvatskom, ''jer je to naša prava veza s Europskom unijom.''

''Naravno, nama kao predstavnicima hrvatskog naroda je prioritet ono što smo definirali, odnosno Izborni zakon i mislim da ćemo kroz razgovore koje vodimo intenzivno ovih dana ii okončati'', istaknuo je prvi čovjek HDZ-a.

Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH rekao je da se susret u Mostaru dogaša u pravom trenutku.

Posebno se osvrnuo na EU projekte i podršku kroz ovakav vid financiranja.

Priprema za provedbu EU projekata

''Kroz financije EU dat ćemo daljnju podršku jačanju kapciteta institucija lokalne, regionalne razine koji se pripremaju za pripremu provedebe EU projekata. To je važno, i nama je bilo bitno u Hrvatskoj prije 10 godina, prije ulasku u EU, dakle osnaživanje kapaciteta institucija za pripremu provedbe europskih projekata'', izjavio je Šime Erlić u Mostaru.

Dodao je i da je cilj još više u budućnosti intenzivirati dobru suradnju.

''Krajem veljače ili početkom ožujka ćemo napraviti jedan forum, gdje će se omogućiti prijenos znanja institucijma s područja BiH, kako bi osnađili suradnju i kapacitete institucija za provedbu EU projekata.

Ono na čemu sada radimo jeste da kroz pregraničnu suradnju u ovome razdoblju povećamo za duplo alokaciju sredstava, što znači da brojni projekti koji su se sada ovdje realizirali, tj. u prethodnom razdoblju – da će ih do 2030. biti duplo više. Do sada smo imali oko 60 milijuna eura na raspolaganju za taj program, a sada ćemo imati skoro 120 milijuna eura. Radi se o projektima kulturne baštine, zaštite prirodne baštine, inovacija, gospodarstva…i brojnih drugih pitanja od zajedničkih interesa'', istaknuo je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH.

Pristupni pregovori EU S BiH - Je li bilo ispravno ili neispravno?

"Jučerašnje događaje smo pratili s pažnjom, ali oni su nastavak onoga što smo imali kada smo nedavno svi zajedno bili kroz onaj mehanizam koordinacije s gospodinom Várhelyijem. I tada smo mi zajednički procjenjivali da bi bilo možda mudrije ići ka ožujku. Naravno, svi smo govorili dajte ako može jučer. Ne bi to trebalo povezivati na bilo koji način s Ukrajinom, Ukrajina ima svoja iskušenja i s te strane ne želimo uopće špekulirati. Europska unija je donijela najbolju odluku koju je mogla donijeti, uvažavajući 27 članica i različite interese kod njih. Na nama je da se dokažemo.

Kao što smo jučer na Vijeću ministara usvojili Zakon o sprječavanju pranja novca i terorizma i jednako tako da završimo sve zakone. To je do nas. Ajmo to završiti i usvojiti proračun, Zakon o izvršenju proračuna usvojiti do kraja godine. To je preduvjet svih preduvjeta na razini BiH, kao što ćemo usvojiti u svim županijama, općinama i gradovima. I to je naš ključni zadatak.
Onda kroz prvi, drugi mjesec sve završiti tako da je u našim rukama sve. Ne trebamo mi očekivati uspjeh ili neuspjeh kroz nečiju odluku. Nego izvršimo svoje obveze, preuzeli bismo ih davno i onda nemamo što. Moramo se veseliti onda ožujku", rekao je Dragan Čović o neotvaranju pristupnih pregovora EU S BiH.

Na upit kada će zajednički sastanak partnera, kazao je:

"To je ta poveznica koju rade Hrvati ili predstavnici hrvatskog naroda. Morali smo sjediti s Trojkom odvojeno da neke stvari dogovorimo pa onda sa SNSD-om i tako je došlo se do Frontexa, tako se došlo do ovog zakona... Ja ću nastojati, idući tjedan prije Božića imamo sastanak svi, pokušati napraviti dinamiku da ne pričamo o ožujku nego da pokušamo kroz siječanj to sve završiti.

Mi smo tu dinamiku definirali već kroz deseti mjesec izuzev sudaca stranaca u Ustavnom sudu i Izbornog zakona. Za to vrijeme mi insistiramo da u prvi plan mora doći Izborni zakon da ta pitanja riješimo i olakšamo posao visokom predstavniku i drugim prijateljima iz međunarodnih institucija koje se brinu hoćemo li to uspjeti ili nećemo uradit''.

Proračun

"Ne da sam optimističan nego ćemo do kraja učiniti sve da završimo ovu godinu uspješno i to sam rekao oko proračuna. Možda, ga nitko danas ne spominje kao takvog, ali bez njega ne možemo uopće participirati kroz sve ono što se namjerava uputiti ka 'Zapadnom Balkanu'. Do nas je, a hrvatska strana sada ima ključnu ulogu. Nekada djelujemo da smo malobrojni, ali bojim se bez te poveznice teško da će se napraviti iskorak kada su u pitanju drugi partneri uključeni u vlast. Oporba je dosta jaka i ona će nastojati dokazati da smo nesposobni da uradimo bilo što kao Vijeće ministara, kao Vlada FBiH.

Na nama je da napravimo nešto drugo i ja sam uvjeren da ćemo to izvršiti. Ne treba zazivati da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke, moramo pokazati da to može izvršna vlast na svim razinama i onda ne trebamo čekati drugi mjesec i treći. Sve će samo od sebe doći i vjerujem da je to krajnje vrijeme, budimo svjesni izbori za Europski parlament su u lipnju, tada će interesi svih onih koji danas su blizu nas biti u potpuno drugom političkom dijelu'', zaključio je prvi čovjek HNS-a u petak u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close