Mirsad Ćeman

Neprovođenje odluke Ustavnog suda atak na ustavnopravni poredak i prava građana Mostara

A, tužiteljstva su vodila tužiteljske istrage, čak su u nekim slučajevima donijeli i tužiteljsku odluku.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2018. u 09:00 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vezano za neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara, predsjednik Ustavnog suda BiH  Mirsad Ćeman  za Agenciju Anadoliju je rekao da "i jedna neprovedena odluka je atak na ustavnopravni poredak, a ustavnopravni poredak je zbog interesa građana, te da se njime uređuje država u kojoj žive, pa i lokalne sredine".

"Naravno, u nekom širem kontekstu kazano, to jeste atak na prava građana i tih ljudi u Mostaru. Oni dugo vremena nisu imali lokalne izbore, a jedno od temeljnih prava i u najširem smislu tumačeno, razumijevano jeste i pravo na demokratske i fer izbore i pravo građana da biraju u demokratskim procesima i procedurama one koji će ih zastupati. Naravno, dakle, da su njihova prava u tom pogledu ugrožena", ističe Ćeman.

S predsjednikom Ustavnog suda BiH novinari su razgovarali i o tome da li je bilo adekvatnih poteza, prvenstveno Tužiteljstva BiH, nakon dostavljanja rješenja o neizvršavanju odluke Ustavnog suda BiH.

"Da, jeste. Mislim da ponekad i mediji zaobilaze pravu adresu u tom pogledu. Mi smo iz Ustavnog suda BiH, i ja, više puta u izjavama ove vrste, potencirali to. Mi, kada utvrdimo da odluka nije izvršena i kada donesemo rješenje i o tome obavijestimo Tužilaštvo BiH, zaista mi drugog sredstva nemamo. I mi smo to uradili u svim do sada slučajevima, bez izuzetka, neovisno o kojoj odluci se radi. Tužiteljstva imaju te odluke. Oni mogu postupati i ex officio (po službenoj dužnosti) u tom pogledu. Javnost manje zna, jer se Tužiteljstvo ne pita često kao izravna adresu o tome", ističe Ćeman.

 A, tužiteljstva su, kaže, vodila tužiteljske istrage, čak su u nekim slučajevima donijeli i tužiteljsku odluku.

"Što nisu našli da ima odgovornosti, to je sada stvar procjene s njihove strane u okviru nadležnosti kao tužiteljstva. Ali, ne može se reći da su tužiteljstva, da kažem, potpuno pasivna. Ja mogu, između ostaloga, spomenuti i neke slučajeve. Upravo je primjer ove odluke vezano za Grad Mostar primjer kada je Tužiteljstvo BiH provodilo postupak, ispitivalo čak i parlamentarce i našlo je da je bilo aktivnosti, napora, pokušaja, ali da se nije našla kazneno-pravna odgovornost u onome smislu u kojem ona možda postoji, a to je umišljaj, namjera... Rezultat je nula i ja ću sada biti slobodan da to kažem, moguće je da je onda po tom pitanju prava adresa za odgovornost biračko mjesto", navodi Ćeman.

 

Kopirati
Drag cursor here to close