Interventne snage

Predstavljena Jedinica žandarmerije MUP-a RS

Svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije upriličeno je danas u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banje Luke, čime je i zvanično predstavljena nova organizacijska jedinica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2019. u 12:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Dragan Maksimović/BHRT / Predstavljanje Jedinice žandarmerije

Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata, navedeno je u obrazloženju.

Jedinica je formirana reorganizacijom interventnih snaga, odnosno Jedinice za podršku MUP-a RS, tako da je današnje svečano postrojavanje ujedno i zvanična promocija nove organizacijske jedinice u okviru entitetskog MUP-a.

Opasnije od rezervnog sastava policije

Potpredsjednik bh. entiteta Ramiz Salkić ponovio je da odustajanje od rezervnog sastava, te formiranje žandarmerije u RS može biti i opasnija aktivnost za budućnost.

Ta jedinica, smatra on, bez ikakve sumnje treba u budućnosti da posluži za zaštitu i podršku realizaciji određenih političkih ideja i postizanju političkih ciljeva. 

''Jedinica koja je dobro opremljena, obučenija i uvježbana, iako brojčano puno manja, može biti puno opasnija, ako se zloupotrijebi od strane sustava protiv neke ciljne grupe'', ocijenio je Salkić.

Tijekom nedavne posjete Srbiji, kako je naveo, lider SNSD-a Milorad Dodik je govorio o potrebi da Srbija pomogne i podrži naoružavanje i opremu u entitetu RS.

Video: Predstavljanje Jedinice žandarmerije MUP-a RS

''Zbog toga, smatram da aktivnosti MUP-a entiteta RS trebaju pratiti kantonalni i Federalni MUP, te poduzimati iste aktivnosti radi održavanja ravnoteže. Uz veliki broj obučenih i uvježbanih zaštitara i veliki broj organiziranih lovačkih udruženja u ovom entitetu, može se govoriti u slučaju potrebe o ozbiljnim vojnim formacijama'', tvrdi entitetski potpredsjednik.

Današnje postrojavanje žandarmerije MUPRS-a u Banjoj Luci je, kako je dodao, ''nastavak militarizacije u ovom entitetu''.

''Priča da će se oni boriti s ciljem zaustavljanja vala migranata u našoj zemlji je priča za malu djecu. Danas svi migranti koji borave u našoj zemlji prešli su preko područja kojeg kontrolira MUP entiteta RS i to u grupama i bez ikakvih problema'', kazao je Salkić.

''Svako postrojavanje i smotra policijskih snaga u ovom entitetu, njihovo institucionalno i kadrovsko jačanje i opremljenost, Bošnjake u ovom dijelu naše zemlje podsjeća na činjenice iz sudskih presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, po kojima su dijelovi MUP-a RS osuđeni da su počinili genocid u Srebrenici. Također, teški zločin nad prijedorskim Bošnjacima na Korićanskim stijenama počinili su pripadnici MUP RS. Ovo su naša osjećanja spram postrojavanja Jedinice žandarmerije u sastavu entitetske policije, posebno kada imamo u vidu skoro zanemariv broj Bošnjaka zaposlenih u MUP-u RS'', rekao je Salkić.

Nevješt pokušaj izlaska iz neugodne situacije

Ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara izjavio je danas u Sarajevu da najavljeno svečano postrojavanje žandarmerije MUPRS-a predstavlja nevješt pokušaj izlaska iz neugodne situacije s neuspješnim formiranjem rezervnog sastava MUPRS-a.

Pojasnio je da se ne radi o proširenju kapaciteta MUPRS-a već o formiranju nove jedinice od postojećih zaposlenika.

Čampara je rekao da se time želi biračkom tijelu u RS pokazati da je to zamjena za rezervni sastav policije koji nisu mogli formirati, što u samom MUPRS ne mijenja ništa suštinski, ali može dovesti do narušavanja međuljudskih odnosa i stvaranja straha kod povratnika.

'To je sve ono što ne treba građanima Bosne i Hercegovine, umjesto da se okrenemo borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala', istakao je Čampara.

Kopirati
Drag cursor here to close