Mjesecima radi nezakonito

Direktor OSA-e radi kao umirovljenik

Direktor OSA-e trebao je još prije četiri mjeseca biti umirovljen i o tome službeno obavijestiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje. u ovom razdoblju stekao je nezakonitu imovinsku korist od skoro 20.000 KM.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2021. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić Osmica ispunio je još prije četiri mjeseca uvjete da po sili zakone bude umirovljen, otkriva portal "Avaza".

Prema informacijama dokumentacije koju su novinari imali na uvid, Mehmedagić već ima 40 godina,  četiri mjeseca i 13 dana radnog staža (uključujući i beneficirani radni staž), službeno evidentiranog u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

Zakon o radu u institucijama BiH precizirao je da radni odnos po sili zakona prestaje kada zaposlenik napuni 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine živote.

Nezakonita korist

To znači da je direktor OSA-e trebao još prije četiri mjeseca biti umirovljen i o tome službeno obavijestiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Točnije, stručne službe OSA-e bile su obvezne podnijeti zahtjev za umirovljenje direktora Mehmedagića s napunjenih 40 godina staža, no to, po svemu sudeći, nije učinjeno. Tako Mehmedagić je za ova četiri mjeseca, koliko se kao umirovljenik nalazi na čelu OSA-e, stekao i nezakonitu imovinsku korist od skoro 20.000 KM.

Ovakvo postupanje direktora OSA-e razlog je i za novu istragu Tužiteljstva BiH, koje ga već provjera za sumnjivu diplomu i zloupotrebu položaja u aferi "Sigurnosne provjere", piše Avaz. Posao za Tužiteljstvo jeste i tko mu je omogućio da nezakonito, nakon napunjenih 40 godina radnog staža, prima platu od skoro 5.000 KM i svjesno vrši zloupotrebu dužnosti.

Zaključno s krajem prošle godine on je na ime plaće za godinu dana zaradio 58.894 KM.

Dokumenti Federalnog zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) otkrivaju da je Mehmedagić zasnovao radni odnos 1. studenog 1984. godine u tadašnjem Republičkom sekretarijatu za unutrašnje poslove BiH gdje se zadržao do aprila 1992.godine.

Što kaže Bakir Izetbegović

Posao u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju (AID) dobio je u prosincu 1995.godine, u kojoj je radio do kolovoza 2002. godine, nakon čega prelazi u Obavještajno-sigurnosnu agenciju.

Službeno, 15. studenog 2015. godine imenovan je na četverogodišnji mandat direktora OSA-e, koji mu je istekao još 2019. Za to vrijeme, na ovoj funkciji nema ni validnu diplomu, a prije nekoliko mjeseci ostao je bez pristupa tajnim podacima, jer se protiv njega vodi krivični postupak i tri istrage, piše Avaz.

Međutim, za Bakira Izetbegovića i njegovog političkog i dinastijskog šefa, zakoni očito ne vrijede, jer je kako piše Avaz, prošli tjedan, Izetvegović gostujući na NTV Igman izjavio: ''Mehmedagić će ostati direktor i neće ga smijeniti dok sam ja tu''.

Sada ostaje otvoreno pitanje hoće li se kod primjene jasnih zakonskih odredbi više uvažavati politički stav i pokroviteljstvo Bakira Izetbegovića, ili ono što kaže Zakon o radu u institucijama BiH i što važi za sve građane ove države.

Što će poduzeti Nikšić

Nakon ove informacije pitanje je i što će poduzeti Nermin Nikšić, predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e. Sjednica ove Komisije, koja je zadužena da provjeri ispunjava li Mehmedagić uvjete da dobije novi mandat nije održana već četiri mjeseca.

Nikšić je o deblokadi rada Komisije razgovarao početkom ožujka sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara i šefom Izvještajno-obavještajnog tijela, koje nadzire rad OSA-e, ali ova procedura nikada nije okončana.

Od tada do danas nije održana nijedna Zajednička sjednica, niti su se sastali članovi Komisije.

Jesu li za uvjete o umirovljenju znali Tegeltija, Turković i Bevanda

Ovi šokantni podaci alarm su i za  članove Izvještajno-obavještajnog tijela, koje je nadređeno OSA-i, a na čijem je čelu Zoran Tegeltija. Njegovi zamjenici su Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković, koja je ispred SDA predložila da se Mehmedagiću produži mandat.

Pitanje je tko je sve znao od članova da je Mehmedagić penzioner i kako je predložen na ovu funkciju, ako se znalo da je stekao sve uvjete za umirovljenje.

Ima samo osnovu školu?

Podaci Tužiteljstva, koji su u posjedu "Avaza" otkrivaju da, kada je u pitanju Mehmedagićevo školovanje za sada jedina nesporna isprava ona iz osnovne škole.  Naime, Srednja škola za električara koju je navodno završio ovjerena je fotokopija u Općini Centar 1994. godine, ali je riječ o duplikatu diplome.

Utvrđeno je da je upisao Pravni fakultet bez diplome Srednje škole i to s tri razreda. Fakultet koji je upisao u Banja Luci, upisao je krivotvorenim indeksom. Osim toga, utvrđeno je da je krivotvorio i diplomu Američkog univerziteta u Sarajevu. Zbog svega ovoga, prijeti mu nova optužnica.

Kopirati
Drag cursor here to close