Nikad razriješeno ubojstvo

Obilježena 19. godišnjica atentata na Zorana Đinđića

Zoran Đinđić bio je jedan od osnivača Demokratske stranke i prvi demokratski izabran premijer Srbije nakon Slobodana Miloševića. Za vrijeme njegovog mandata Milošević je izručen Haagu.
Vijesti / Politika | 12. 03. 2022. u 22:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi njezinog kabineta položili su vijenac na spomen ploču u dvorištu Vlade Republike Srbije gdje je prije 19 godina u atentatu ubijen tadašnji srbijanski premijer Zoran Đinđić.

"Šetnjom za Zorana” godišnjicu Đinđićeve smrti obilježili su i predstavnici srbijanskih oporbenih stranaka.

"Đinđić je želio Srbiju učiniti normalnom, demokratski uređenom državom. Naša poruka je da je ubijen premijer, ali nisu ubijene ideje za koje se on borio, jer su one univerzalne i iza tih ideja i dalje stoji jedan značajan broj stanovnika koji želi da se one sprovedu. Mislim da iza tih ideja stoji većina stanovnika, onih koji žele uređenu državu, pravedno društvo i odgovornost u politici kao princip", poručio je predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Zoran Đinđić bio je jedan od osnivača Demokratske stranke i prvi demokratski izabran premijer Srbije nakon Slobodana Miloševića. Za vrijeme njegovog mandata Milošević je izručen Haagu.

Ubijen je snajperskim hicem u dvorištu Vlade Srbije 12. ožujka 2003. godine, a nekoliko sati nakon atentata proglašeno je izvanredno stanje u zemlji koje je trajalo do 22. travnja.

Za ubojstvo je suđeno čelnicima raspuštene Jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću, kao i pripadnicima zemunskog klana.

U kolovozu 2003. godine 44 osobe optužene su za sudjelovanje u ubojstvu, suđenje je počelo je 22. prosinca 2003. godine u Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala Okružnog suda u Beogradu, a 23. svibnja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Politička pozadina ubojstva Zorana Đinđića nije rasvijetljena.

Kopirati
Drag cursor here to close