Reakcije na presudu

Lagumdžija: Presude su uvjet da krenemo naprijed

Reakcije na presudu stižu sa svih strana
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zlatko Lagumdžija smatra da se "presudama u Haagu zaklapa knjiga Haškog tribunala 'Zločin i Kazna'.

''Sud u Haagu se pokazao da je kao i sama demokracija čiji je dio – daleko od savršenog ali, na žalost, boljeg nema. Dokazano i presuđeno. Republika Bosna i Hercegovina kao država i društvo zajedničkih vrijednosti su trebali biti podijeljeni i ubijeni egzekucijom uvezenih zločinačkih projekata mračne prošlosti. Uvažavajući novembarske presude, valja nam što prije otvoriti novu knjigu koju ćemo ispisivati zajedno 'Pomirenje i Prosperitet''', poručio je Lagumdžija.

Ističe da su presude Mladiću i "šestorki" presude "zločinačkim projektima prošlosti i poruka za budućnost onima koji su spremni ubijati ljude, države i društva poput BiH".

''Ovo nam svima treba biti nauk da se ne mogu stalno voditi bitke za ispravljanje zločinačke prošlosti istovremeno vodeći države i narode ka budućnosti. Nitko nema razloga ni za trijumfalizam ili zadovoljstvo ni za osjećaj poraza i poniženja. U ovom nepravednom svijetu moramo se zajedno boriti za bolju budućnost znajući da kazna ne ispravlja ni jednu načinjenu nepravdu. Presude kao ove su uvjet da krenemo naprijed jer su zločine nazvali zločinom i jasno definirali ideologiju, politiku i egzekutore'', smatra Lagumdžija.

Haag, ističe dalje, nije presudio svim zločincima, ali oni kojima jeste sigurno nisu heroji.

''Gubitnici su svi koji  se nakon  ovoga ne suoče s istinom i ne shvaćaju da svi trebamo osuditi svakog zločinca bez obzira u ime koga i čega je činio zločine. Da se ne ponovi. Nikome'', rekao je Lagumdžija, priopćeno je iz Info službe Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

Nezavisni blok: Haške presude treba inkorporirati u bh. obrazovni sustav

''Iz presude se jasno vidi tko su bili planeri i izvršitelji tih zločina, i bez obzira na mnoge propuste, Haški tribunal ostavlja nam u nasljeđe brojnu građu i fakte koji u budućnosti mogu doprinijeti istinskom pomirenju, ali i zdravije i poštenije odnose u regiji zasnovane na pravdi'', rečeno je iz Nezavisnog bloka (NS) povodom danas potvrđenih presuda Haškog tribunala u slučaju "Prlić i drugi".

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu izrekao je danas drugostupanjsku presudu izrečenu u slučaju "Prlić i drugi" i potvrdio udruženi zločinački poduhvat takozvane Herceg-Bosne, u kojem je dokazano da je i nekadašnji državni vrh Hrvatske, sa Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom na čelu, bio umiješan u rat u BiH.

''Potvrđene presude Jadranku Prliću, Brunu Stojiću i Slobodanu Praljku, dok se ostale presude nisu mogle čuli zbog incidenta kojeg je izazvao Praljak, važne su kako za našu povijest, tako za buduće generacije i odnose zasnovane na povijesnim faktima i zajedničkim ciljevima o boljoj Bosni i Hercegovini za sve njene narode i građane. To vrijeme neumitno dolazi'', istaknuto je iz NB-a.

Iz te stranke naglašavaju da haške presude treba inkorporirati u bosanskohercegovački obrazovni sustav "i tako ne dozvoliti da se događaju nove Srebrenice, Prijedori, Uzdoli, Grabovice, Kazani, Dretelji, Omarske i ostala stratišta svih naroda i građana BiH".

Zaključili su da se ovom presudom zatvara jedno teško poglavlje nedavne povijesti BiH, obilježeno genocidom i najtežim zločinima na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

''U Nezavisnom bloku smo uvjereni da će i ova presuda, bez obzira koliko u ovom momentu izazivala različite emocije kod različitih naroda u BiH, u budućnosti biti važan dokument da se devedesete više ne ponove na našem prostoru'', navodi se u priopćenju Pres-službe NB-a.

Džaferović: Poštujemo odluhe Haškog tribunala

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (Stranka demokratska akcije - SDA) potvrdio je da nije bilo mogućnosti nastaviti današnju sjednicu jer su zastupnici Hrvatske narodne zajednice - (HDZ) BiH odlučili ne nazočiti sjednici, dok su zastupnici iz Republike Srpske smatrali da u ovakvim uvjetima sjednicu nije moguće nastaviti.

Žalbeno vijeće Haškoga tribunala, kojim je predsjedavao Carmel Agius, ujedno i predsjednik Tribunala, potvrdilo je da su odgovorni za "brojne, vrlo teške optužbe", no zasjedanje je prekinuto nakon incidenta s Praljkom koji je u sudnici popio tekućinu i odbacio optužbe koje su mu stavljene na teret.

Za Džaferovića ovo nije razlog da se sjednica Doma odloži jer smatra da pažnja treba biti okrenuta prema žrtvama zločina, a ne prema onima kojima se sudi za ratne zločine.

''Haški tribunal je danas praktično potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su utvrđene sve važne činjenice i dao je odgovarajuće pravne zaključke, a na nama je da ih poštujemo i ovu kao i druge odluke Haškog tribunala'',  istaknuo je.

Ovaj sud, dodao je Džaferović, bio je od velike pomoći za međunarodnu pravdu, utvrdio je važne činjenice o onome što se događalo u BiH početkom devedesetih prošlog vijeka te umjesto rasprava o odlukama Haškog tribunala trebalo bi se okrenuti poštivanju tih odluka i izvlačiti pouke iz njih i graditi međusobne odnose na bazi suočavanja sa istinom i pravdom jer je to jedini način za napredak BiH i regije.

Odgovarajući na pitanje o umiješanosti drugih država u rat u BiH, što je ovom presudom utvrđeno za Hrvatsku, Džaferović kaže da se to pitanje ne može promatrati samo na osnovu jedne sudske odluke budući da postoje brojne odluke Haaga i odluka po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za povredu Konvencije o genocidu koja jasno govore o umiješanosti obje ove države u ratu u BiH.

''Rat u BiH prvo politički, a kasnije i oružani sukob je importiran u BiH iz susjednih zemalja. One su zbog toga i potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma s BiH'', pojasnio je Džaferović.

Kako je zaključio prema međunarodnom pravu nije moguće podnijeti tužbu za agresiju protiv Hrvatske, jedino je moguće podnijeti tužbu za povredu Međunarodne konvencije o genocidu, ali ne postoji niti jedna odluka koja bi se odnosila na Hrvatsku ili Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) koje bi govorile o počinjenom genocidu.

Kopirati
Drag cursor here to close