Nakon godinu dana gotov prijedlog

HNS-ovu strategiju za demografiju izrađuje profesorica sa Studija Turizma

Hrvatski narodni sabor još je u rujnu 2021. godine najavio izradu demografske strategije i revitalizacije bh. Hrvata, ali taj dokument još uvijek nije predstavljen javnosti. Njegov je prijedlog predstavljen danas na sjednici Glavnog vijeća HNS-a.
Vijesti / Politika | 13. 12. 2022. u 19:13 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH članovi su, kako je priopćeno, razmotrili prijedlog „Demografske strategije i revitalizacije Hrvata“ koji je izradila dr. sc. Mirjana Miličević, voditeljica stručnog tima za izradu strategije.

Podsjetimo, 17. 9. 2021. godine Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH najavio je projekt izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u BiH.

Ljubić 2021: Tko će nam davati mirovine? 

Ljubić je, podsjetimo, tada kazao kako se „BiH suočava s rastućim iseljavanjem, posebno mladih i produktivnih ljudi, pa se postavlja pitanje tko će nam za 10-20 godina razvijati infrastrukturu i davati mirovne“.

Ljubić je tada naglasio važnost projekta jer, kako je rekao, iseljavanje u sebi sublimira i koncentrira sve krucijalne probleme jednog društva i države.

Prijedlog strategije predstavljen danas izradila pročelnica Studija turizma 

Za voditeljicu stručne skupine na projektu izrade demografske strategije imenovana je prof. dr. sc. Mirjana Miličević, profesorica na Fakultetu prirodoslovnih i matematičkih znanosti u Mostaru i pročelnica Studija turizma i zaštite okoliša na Sveučilištu u Mostaru.

“Izrada ove strategije, bez obzira o kojem se narodu radi u Bosni i Hercegovini, je pravi izazov. Zadržati stanovništvo znači uvesti niz mjera, bilo gospodarskih, zdravstvenih, populacijskih, da bi se stanovništvo održalo“, izjavila je prof. dr.sc. Miličević prije dvije godine i dodala kako će „provoditi mjere na lokalnoj razini i dati procjenu stanja.

Foto: Hrvatski glasnik / prof.dr.sc. Mirjana Miličević

Glavno vijeće HNS-a BiH o prijedlogu stragegije: Iznimno uspješno 

“Sukladno stanju na terenu propisat ćemo mjere kako provesti dodatne aktivnosti koje će pomoći mladim ljudima, prije svega da ostanu tu, a i da pojačaju gospodarstvo, odnosno zapošljavanje i samozapošljavanje, kako bi ljudi ostali na ovom području“, izjavila je prof.dr.sc. Miličević,

Na današnjoj sjednici Glavnog vijeća HNS-a BiH aktivnosti oko izrade demografske strategije ocijenjene su, kako je priopćeno, iznimno uspješnim.

Kopirati
Drag cursor here to close