NOVA VLAST

Formirana Skupština Zeničko-dobojskog kantona: SDA u opoziciji, HDZ želi dva ministarstva u vladi

Iz Kluba Bošnjaka izabrana su dva izaslanika iz SDA, jedan iz NIP-a i jedna iz NES-a. SDP BiH i HDZ BiH dali su po jednog izaslanika iz reda hrvatskog naroda, dok su iz Kluba Srba, također, izglasana dvojica izaslanika i to iz DF-a i SDP-a BiH.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2022. u 19:58 G. L. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstituirajuća sjednica Skupštine Zeničko-dobojske županije rezultatirala je večeras izborom izlaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH i novim rukovodstvom ovog zakonodavnog tijela. 

Klub Bošnjaka daje dvojicu iz SDA, te po jednog iz NIP-a i NES-a 

Iz Kluba Bošnjaka izabrana su dva izaslanika iz SDA, jedan iz NIP-a i jedna iz NES-a. SDP BiH i HDZ BiH dali su po jednog izaslanika iz reda hrvatskog naroda, dok su iz Kluba Srba, također, izglasana dvojica izaslanika  i to iz DF-a i SDP-a BiH.

Behija Kulović (Naša stranka) predsjednica Skupštine, HDZ i SDP dali po jednog izaslanika u federalni Dom naroda 

“Primarni cilj je postignut. Uspjeli smo održati sjednicu s jednom točkom dnevnog reda. Tako smo postigli i dogovor da se u Klubu Bošnjaka zasjeda i donese odluka da predlože kandidate za predsjedavajućeg i zamjenike”, kaže Goran Bulajić, Klub Srba (DF/Građanski savez).

A upravo je ovaj izbor, kada je u rukovodstvo Skupštine izabrana Behija Kulović iz reda Bošnjačkog naroda i zastupnica Naše stranke, bio jedan od razloga zbog kojeg je prekinuta sjednica održana 21. studenog, javlja N1. 

SBB se priklonio novoj parlamentarnoj većini 

Ovog puta u njenu korist prevagnuli su glasovi dvojice nekadašnjih zastupnika iz SBB-a koji su se priklonili novoj parlamentarnoj većini.

“Kada je u pitanju podjela ministarstava i resora, to je nešto o čemu se ne može govoriti načelno kako smo dogovorili. Moguće su eventualne korekcije”, dodaje Behija Kulović, Klub Bošnjaka (Naša stranka).

NiP-ov Hrvat zamjenik presjednice Skupštine ZDK  

Njenim imenovanjem čvor je raspetljan i otvoren put izboru novog rukovodstva kantonalne Skupštine. Pored Kulović i Bulajića, kao zamjenika predsjedavajućeg kantonalne Skupštine, na čelu skupštinskog trojstva biće Dejan Kovačević, iz reda hrvatskog naroda.

“Dogovor, prije svega, disciplina, je teška riječ. Svi smo slabomisleni ljudi razmišljamo… Na kraju, interes većine na svim nivoima je da se promijeni paradigma, drugačije krene razmišljati i djelovati u korist građana”, kaže Dejan Kovačević, Predsjedavajući Skupštine ZDK (NiP).

Očekivano, nakon potpisivanja koalicionog sporazuma o formiranju vlasti sa strankama Osmorke, troje zastupnika HDZ-a BiH prešlo je na stranu nove parlamentarne većine. U opoziciji je tako, ostala samo stranka SDA i jedan zastupnik NES-a. 

Iva Tadić (HDZ BiH): Očekujem dva ministarstva za HDZ u kantonalnoj vladi 

“Ja, kao izaslanik, koji ide u Dom naroda, osvojio sma više od 5 hiljada hrvatskih glasova. Preko 52% naše koalicije i stoga očekujemo da ćemo biti dio parlamentarne većine i da ćemo postići dogovor dva ministarstva u ZDK”, kaže Ivo Tadić, delegat u Domu naroda PFBiH (HDZ BiH).

 

Kopirati
Drag cursor here to close