'Legitiman ciklus izbora'

Čović: Izmjene Izbornog zakona uvjetovat će reorganiziranje države

Nije želio komentirati obilježavanja dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2018. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH su prevažno pitanje, jer treba urediti nešto što je danas prazno. Moramo izmijeniti Izborni zakon i uvjeren sam da ćemo to uspjeti, što će osigurati da se raspišu izbori 7 ili 8. svibnja'', kazao je danas lider HDZ-a BiH Dragan Čović, na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

''A da će to uvjetovati određene aktivnosti reorganiziranja države - hoće jer ćemo imati legitiman ciklus izbora, odnosno normalno funkcioniranje našeg europskog puta. Vjerujem da ćemo to uraditi u naredna tri mjeseca, a to bi trebalo biti 150 dana od izbora. Vjerujem da će biti dovoljno mudrosti u BiH, a da paralelno s njim rješavamo i druga pitanja koja stoje u obavezi u prvih tri do šest mjeseci ove godine da izbjegnemo klasičnu predizbornu kampanju u koju smo upali'', poručio je Čović, piše Avaz.

Nije želio komentirati obilježavanja dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

''Nemam komentar oko dana RS. To je dan RS i obilježavat će se kako se tamo dogovore'', rekao je Čović.

Na pitanje novinara, Čović je komentirao i sutrašnji put predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Tursku, gdje će prema pisanju medija lobirati za izmjene Izbornog zakona u BiH.

''Kolinda Grabar-Kitarović je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini 17. i 18. siječnja. Što će do tada raditi, ne nagađam. Moja komunikacija sa nositeljima vlasti u Hrvatskoj je redovna, a ja od njih tražim, kao i od svih ostalih, da se omogući da u BiH imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i da se okrenemo europskom putu. Tko će lobirati i kojim tehnikama, nije moje da komentiram'', kazao je lider HDZ-a BiH, navodi Avaz.

Na pitanje kako komentira neodazivanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na božićni prijem koji je organizirao, odgovorio je:  "Svako je došao tamo gdje treba biti. Zašto netko nije došao na božićni prijem, njegova je stvar. Naravno da sam to prokomentirao s njim osobno, ali to nije za javnost. Sve što smo uradili krajnje je profesionalno, korektno i partnerski što se tiče pozivanja. Čuo sam da tamo nije bilo ni veleposlanika i raznih priča... Tamo je bila svaka politička stranka zastupljena, čak i predstavnik SDA", odgovorio je Čović.

Što ako ne postignete dogovor oko Izbornog zakona i ako ponovo HDZ dođe u situaciju sa pričom o Željku Komšiću?

''HDZ jeste stožerna stranka hrvatskog naroda, a sa drugim strankama HNS-a imamo jasan plan što želimo raditi u BiH u narednih dvije, četiri ili deset godina. Radimo u ambijentu kojeg imamo danas. Imamo alternativu za svaki događaj", zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close