Ipak pobjednici

Zbog Škotske će sve britanske pokrajine dobiti veće ovlasti

Vijesti / Flash | 19. 09. 2014. u 09:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu službenih rezultata referenduma u Škotskoj, 55,3 posto građana glasovalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,7 posto građana željelo da Škotska prekine 300-godišnji savez s Britanijom, prenio je AFP.

Izlaznost na glasovanje je bila rekordna i iznosila je 84,6 posto - 2.001.926 građana je glasovalo za ostanak u Velikoj Britaniji, a 1.617.989 se izjasnilo za neovisnost Škotske. Prethodni rekord u izlaznosti građana na birališta postignut je na parlamentarnim izborima 1950. godine i iznosio je 84 posto.

Priznali poraz

Škotski premijer Alex Salmond, glavni zagovornik škotske neovisnosti, priznao je u petak ujutro poraz na referendumu o neovisnosti, ustvrdivši da se nada da će vlada u Londonu brzo ispuniti svoja obećanja o davanju većih ovlasti Edinburghu.
"Škotska je većinom glasova odlučila da u ovom trenutku ne postane neovisnom državom. Prihvaćam odluku koju je donio narod", rekao je Salmond pred pristašama neovisnosti u Edinburghu.

Čelnici triju glavnih britanskih stranaka - konzervativaca, laburista i liberalnih demokrata - šokirani naglim rastom broja pristaša neovisnosti nekoliko tjedana uoči referenduma, obećali su da će Škotska dobiti veću autonomiju ako ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

"Škotska očekuje da će se ta obećanja brzo ispuniti", rekao je Salmond, prenosi Reuters.

Premijer Velike Britanije David Cameron obećao je pak danas da će svim pokrajinama koji čine tu zemlju dati veće ovlasti, nakon što su se građani Škotske izjasnili da neće okončati savez s Britanijom i osnovati neovisnu državu.

Nema repriza

''Kako će građani Škotske dobiti veće ovlasti da uređuju svoje poslove, shodno tome i građani Engleske, Walesa i Sjeverne Irske moraju dob iti veće ovlasti'', rekao je Cameron te naveo kako će, kako je obećao prije glasovanja, Škotska dobiti veće ovlasti u oblasti ubiranja poreza, potrošnje i socijalnih davanja.

Dogovor će biti usuglašen do studenog, a prijedlog zakona bi trebao biti u parlamentu do siječnja. Cameron je izjavio i kako je pitanje neovisnosti Škotske riješeno na duže vrijeme, tijekom, kako je rekao ''razdoblja života jedne generacije'', nakon što su se birači jasno izjasnili da žele ostati dio Velike Britanije.

''Ne može biti nikakvih sporova niti repriza, čuli smo volju škotskog naroda'', rekao je Cameron.



Škotski glasači su na referendumu u četvrtak izabrali ostanak te pokrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu, a glasovanje o opstanku 307 godina stare unije donijelo je olakšanje milijunima Britanaca ali i britanskim saveznicima u EU-u i drugim velikim silama koje su strahovale od posljedica raspada Velike Britanije.

Radosna tržišta

Unionisti su po objavi prvih rezultata počeli slaviti, Premda su pristaše neovisnosti pobijedili u najvećem škotskom gradu Glasgowu, u drugim dijelovima Škotske nisu ispunjena njihova očekivanja.

Financijska tržišta su s radošću dočekali vijest o rezultatima škotskog referenduma. Funta je prvi put porasla sinoć u 10.30 sati nakon što je anketa YouGov prognozirala prije ankete Sunday Timesa, prenio je Independent.

Funta, koja je bila ispod 1,64 dolara prije 10.30 sati navečer, popela se na 1,6444 u roku od nekoliko minuta od objave ankete YouGova i ostatak noći je provela između te brojke i 1,65 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close