Dijalog

Vučić zbog 'Trepče' traži otvaranje rasprave s Prištinom o imovini

Vijesti / Flash | 20. 01. 2015. u 07:54 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak da je rasprava u kosovskom parlamentu o vlasničkoj strukturi kombinata "Trepča" odložena za srijedu 21. siječnja, te sugerirao da čim prije treba otvoriti raspravu Beograda i Prištine o imovini na Kosovu.

Vlada Kosova odlučila je povući iz skupštinske procedure izmjene Zakona o javnim poduzećima, o kojem je trebao raspravljati kosovski parlament i donijeti poseban zakon po kojem "Trepča" postaje kosovsko javno poduzeće.

Vučić je novinarima u vladi Srbije rekao da se tijekom vikenda intenzivno razgovaralo s predstavnicima međunarodne zajednice o "Trepči", te najavio razgovore i s kosovskim dužnosnicima i predstavnicima srpske zajednice na Kosovu.

Podsjetivši da "pitanje imovine na Kosovu još nije otvoreno u dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je naglasio kako vlada Srbije "zahtjeva da se što prije otvori, a ne da imovina Srbiji bude oduzimana preko noći, a da o tome ništa zna".

Zastupnici u Skupštini Kosova trebali su danas po hitnom postupku razmotriti izmjene i dopune Zakona o javnim poduzećima, kojim bi Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča" postao javno preduzeće, a povlačenje je obrazloženo tvrdnjom da nisu precizno definirani rokovi obveza koje "Trepča" ima prema kreditorima.

Prethodno je prištinski portal Koha.net objavio je da je premijer Kosova Isa Mustafa odlučio povući iz skupštinske procedure izmjene Zakona o javnim poduzećima zbog toga što u njemu nije predviđen način izmirivanja obveza od 1,4 milijardi eura koje, prema procjenama, ima "Trepča".

Vlada Srbije u nedjelju je priopćila da neće prihvatiti pokušaj Prištine da jednostrano nametne rješenje za "Trepču" i preuzme stopostotno vlasništvo u tom poduzeću. Iz Vlade je upozoreno da "većinski vlasnik ‘Trepče’ Fond za razvoj Republike Srbije", te da bi Priština preuzimanjem ovog poduzeća potkopala dosadašnje rezultate dijaloga o normalizaciji odnosa s Beogradom, destabilizirala stanje na Kosovu, te ugrozila egzistenciju zaposlenih.

Kopirati
Drag cursor here to close