Povlačenje policajaca i izbori

Vučić: Namjere Kurtija su trik

"Vratite se i normalno razgovarajte, malo smo uhitili četrdesetak Srba, malo im prijetimo da ćemo da nastavimo da uhićujemo, ali deeskalacija je kad oni povuku 25 posto nečega, Bog zna što to znači, ni kome to znači'', rekao je Vučić.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2023. u 09:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je namjere premijera Kosova Albina Kurtija da povuče četvrtinu policajaca iz općinskih zgrada i oko njih na sjeveru te da na jesen omogući nove izbore, zapravo "bacanjem prašine u oči".

Smatra kako je to Kurtijev trik, koji zapravo pokušavaju da sprovedu u djelo pojedini sa Zapada.

Podsjetio je da je pozicija Srba s Kosova, koji su napustili institucije i bojkotirali glasanje, jasna - traže da sve prištinske snage dobiju 'voljno' da se predsjednici općina koji su na glasanju osvojili tek 3,5 posto podrške povuku, ali i formiranje Zajednice srpskih općina, koje je dogovoreno još prije deset godina.

"Vratite se i normalno razgovarajte, malo smo uhitili četrdesetak Srba, malo im prijetimo da ćemo da nastavimo da uhićujemo, ali deeskalacija je kad oni povuku 25 posto nečega, Bog zna što to znači, ni kome to znači. Moju politiku neće da vode; ni Amerikanci, ni Rusi, niti bilo tko treći. Politika koju ja vodim mora da bude dobra za Srbiju i srpski narod'' - rekao je Vučić i dodao da je uputio službeni dopis i zahtjev za susret s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i da očekuje da se vide sljedećih dana, prenose Novosti.rs.

Prema riječima nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Vladislava Jovanovića, jedini korak ka deeskalaciji je da Kurti potpuno povuče specijalce sa sjevera.

''Ovdje smije da bude Kfor kojem ovlaštenje daje Rezolucija 1244 i koji je jedini odgovoran za očuvanje mira i sigurnosti i za garantiranje da se tamo ništa loše neće događati. Ipak, Kfor je pod utjecajem SAD i dopušteno je da se lokalne policijske i oružane snage pojave na sjeveru. I da tamo stvaraju baze i uznemiravaju Srbe puškama 'nagotovs' bez ikakve potrebe, nekoga rane, uhite i to stvara uzavrelu atmosferu nesigurnosti, nepoverenja i straha kod Srba" komentirao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close