Nije prekinut

Vrata stand-by aranžmana za BiH su odškrinuta

Vijesti / Flash | 07. 04. 2014. u 15:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Središnje banke Kemal Kozarić izjavio je danas da, po informacijama sa kojim raspolaže, BiH nije prekinula stand-by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

''U petak sam imao razgovor sa predstavnikom MMF-a u BiH i upoznat sam da aranžman nije prekinut i kako je on rekao 'vrata aranžmana su odškrinuta'. Naravno da svi oni koji učestvuju u tom aranžmanu trebaju donijeti odluku o tome kako dalje'', prokomentirao je Kozarić.

Ne može 'pola' zemlje u aranžman

Na konferenciji za novinare u Sarajevu guverner je napomenuo da ne može samo jedan dio BiH, odnosno jedan entitet da ostane u aranžmanu sa MMF-om.

''Ukoliko jedan dio BiH ne bude prihvatio reforme koje trebaju da budu i odredio da se ide nekim drugim pravcem, aranžman će se prekinuti. U ovom trenutku još nije prekinut, pismo namjere koje smo potpisali postoji, a upoznat sam da su neke reforme implementirane i da bi nova sjednica direktora MMF-a trebala biti 25. travnja ukoliko se vlasti BiH pismom namjere izjasne o aranžmanu'', dodao je guverner.

Naveo je da on osobno smatra da bi bilo dobro nastaviti taj aranžman, napominjući da guverner u Fiskalnom vijeću BiH ima samo status promatrača, te da će da će Središnja banka BiH ispoštovati sve ono što se dogovori na razini BiH.
Naime, mediji su objavili da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv Nacrt pisma namjere kada je u pitanju aranžman BiH s MMF, te da zajedno s Federalnom vladom očekuju da dođe do korekcije tog pisma namjere, što je ranije potvrdila premijerka RS Željka Cvijanović.

Prvenstveno je sporno traženje MMF-a da se usvoji već u svibnju zakon o radu, o čemu u RS-u još ne postoji suglasnost.

U proračun transferirano više od 18 milijuna KM

Guverner Središnje banke BiH Kemal Kozarić na godišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu kazao je da profit CBBiH za 2013. godinu iznosi 30.085.933,24 KM i da je 60 posto od tog iznosa, 18.051.559,94 KM danas transferirano u proračun Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, od 2004. do kraja 2013. godine, Središnja banka BiH (SBBiH) je ostvarila dobit od 728,594 milijuna KM, a 60 posto tog iznosa, odnosno 380,914 miljuna KM je uplaćeno u proračun institucija BiH.

''Usprkos teškim uvjetima ipak smo napravili rezultat koji je vrijedan pažnje i možemo biti zadovoljni ovim pokazateljima'', istakao je Kozarić govoreći o poslovanju SBBiH u toku prošle godine.

Što se tiče makroekonomskih pokazatelja za BiH u prošloj godini, Kozarić je izdvojio da je realna stopa rasta BDP-a bila 1,51 posto, zatim da je stopa rasta industrijske proizvodnje bila 6,4 posto. Službena stopa inflacije je -1,2 posto i posljedica je pada cijena hrane i nafte na međunarodnim tržištima, a stopa nezaposlenosti je 27,5 posto što je, kako ja kazao Kozarić, makroekonomski pokazatelj koji je najteže riješiti za sve razine vlasti u BiH.

Vanjski dug iznosi 7,4 milijarde KM

Guverner je dodao da vanjski dug iznosi 7,4 milijarde KM ili 28,3 posto BDP-a, dok je deficit tekućeg računa 5,5 posto BDP-a. Strane izravne investicije, po procjeni, u prošloj godini iznose 478 milijuna KM.

''Devizne rezerve, najveće od osnivanja SBBiH, iznose 7,068 milijardi KM ili 3,5 milijardi eura'', dodao je Kozarić.

Ukupni prihodi i financijski rezultat SBBiH, kako je kazao viceguverner Radomir Božić najvećim dijelom ovise od efekata, odnosno prihoda ostvarenih upravljanjem i investiranjem deviznih rezervi.

''Usprkos veoma nepovoljnim uvjetima u kojima se odvijao ovoj proces u 2013., kako je utvrđeno u redovnim financijskim izvještajima koji je usvojio Upravni odbor/vijeće SBBiH, Središnja banka je u 2013. ostvarila profit od oko 30 milijuna KM'', naveo je među ostalim Božić.

Po procjenama nekih međunarodnih organizacija SBBiH ima najrazvijeniji sustav upravljanja ljudskim resursima u institucijama BiH.

''Ukupan broj uposlenih od 2010. je nepromijenjen jer se provodi racionalna politika zapošljavanja. Među zaposlenima više od 70 posto je visoko obrazovanih, a veliki broj od njih su magistri i doktori nauka. Na rukovodnim pozicijama više od 60 posto su žene što je daleko iznad europskog prosjeka'', izdvojila je viceguvernerka CBBiH za administraciju i finansije Ernadina Bajrović koja je prezetirala podatke o poslovanju tog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close