Smještaj migranata

Vlast odlučila: Privremeni prihvatni centar za migrante će biti u Velikoj Kladuši

Zasjedao je Operativni stožer za pitanje migracija u BiH.
Vijesti / Flash | 16. 08. 2018. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će nastaviti jačanje kontrole granice, u cilju smanjenja ilegalnih migranata koji ulaze u našu zemlju, zaključeno je na današnjem sastanku u Sarajevu Operativnog stožera za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini.

Nakon određivanja lokacija prihvatnih centara za migrante, koji su usuglašeni sa predstavnicima lokalnih zajednica, idući tjedan će početi radovi i rekonstrukciji objekata u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, dok se istovremeno vrši adaptacija objekta hotela Sedra u Cazinu. U ovom objektu već se nalazi 150 migranata, uglavnom obitelji s djecom, a idući tjedan bit će smješteno još 50 osoba.

Stožer je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu „Agrokomerca“ u Velikoj Kladuši, a ministar Mektić je najavio da će uskoro posjetiti ovu općinu, tijekom koje će sa predstavnicima ove lokalne zajednice razgovarati o preostalim tehničkim detaljima.

Pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali je istaknuto da pojačanja Graničnoj policiji BiH, koju pružaju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i policija Republike Srpske daje rezultate što je vidljivo i po znatno većem broju odvraćenih migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH. Korištenje kapaciteta ovih agencija bit će nastavljeno i ubuduće te je predsjedavajući Stožera Dragan Mektić, istaknuo da je iz proračunske rezerve za plaćanje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika izdvojeno oko 460.000  KM, priopćeno je.

Operativni stožer je prihvatio i ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH, čini pripadnici će u narednom periodu također biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice BiH.

 

Danas je razgovarano i o jačanju kapaciteta Službe za poslove sa strancima BiH, a dogovoreno je i da zbog povećanog priliva migrananata na području koje pokriva Terenski centar Bijeljina, SPS organizira rad i tijekom vikenda.  

Kopirati
Drag cursor here to close