Srbija

Veliki broj uhićenih u okviru istrage krađe identiteta

Vijesti / Flash | 10. 04. 2015. u 11:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 15 osoba privedeno je od jutros u nekoliko gradova Srbije u okviru istrage krađe identiteta više osoba, s ciljem registriranja fantomskih poduzeća, javio je Tanjug.

Osumnjičeni su trenutno na saslušanjima.

Riječ je o istrazi više slučajeva u kojima su krivotvorene osobne iskaznice korištene za registriranje fantomskih poduzeća, uključujući i poduzeće Asomakum, koje je registrirano na osnovu krivotvorene osobne iskaznice s podacima Andreja Vučića, brata premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Pitanje poslovanja tog poduzeća pokrenuto je prošle jeseni u srbijanskom parlamentu zastupnik Nove stranke Zoran Živković.

Premijer Vučić je nakon toga rekao da je njegovom bratu ukraden identitet, a ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović da je policija "nepobitno utvrdila" da je bilo krivotvorenja osobne iskaznice Andreja Vučića.

Istragom i provjerom poslovanja tvrtke, utvrđeno je da je da je ta tvrtka osnovana lažnom osobnom iskaznicom, a na osnovu usporedbe s pravom osobnom Andreja Vučića, ustanovljeno je da je u pitanju krivotvorina - fotografija nije identična, pečat MUP-a, potpis, broj osobne iskaznice i prijava prebivališta.

Privedena i bivša radnica Porezne uprave

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je 16 osoba uhićeno, da se za još dvije intenzivno traga.

Na konferenciji za novinare, Stefanović je rekao da je tih 16 osoba iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, da je jedan iz Budve i ima dvojno državljanstvo, a da je među njima i bivša radnica Porezne uprave Snežana Jezdić.

Protiv nje je podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe službenog položaja, javio je Tanjug.

Ministar je rekao da su svi osumnjičeni obuhvaćeni istražnim postupkom.

"Oni su tijekom 2009. i 2010. dostavili lažne porezne prijave, na osnovu kojih su zahtijevali povrat 23,3 milijuna dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300 000 eura", rekao je Stefanović i dodao da su koristeći druga poduzeća taj novac pretvarali u devizna sredstva, koja su iskoristili za plaćanje fiktivnih obveza prema pravnim osobama s teritorija Kine.

Oni su prevedeni u nastavku akcije na suzbijanju financijskog kriminala, za koju Stefanović navodi da je trajala nekoliko mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close