Referendum

Ustavni sud još čeka, kazne posvađale zastupnike

Vijesti / Flash | 26. 09. 2016. u 12:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine još nije razmatrao izvršenje ranije odluke kojom je utvrdio neustavnost odredbe (člana 3. b) Zakona o praznicima Republike Srpske.

Radi se o Odluci Ustavnog suda iz studenog 2015. godine, kojom je proglašena neustavnost odredbe o 9. siječnja kao Danu RS-a.

Kako je Feni kazao registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan, to pitanje se nalazi u prijedlogu dnevnog reda plenarne sjednice ovog suda, planirane za 29. i 30. rujna.

''U prijedlog dnevnog reda za narednu plenarnu sjednicu uvrštena je i ta točka dnevnog reda, tako da će se, Ustavni sud, vjerojatno, o tom pitanju (neizvršenju Odluke kojom je proglasio neustavnom spomenutu odredbu Zakona o praznicima RS) odrediti na toj sjednici'', pojasnio je Mijan.

Kako je poznato, Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici 17. rujna odbio zahtjev Narodne skupštine RS-a o preispitivanju ranije odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. siječnja kao Dan RS-a smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.

Međutim, referendum o Danu RS-a je protivno odluci Ustavnog suda BiH proveden 25. rujna.

Kako je danas priopćeno iz Tužiteljstva BiH, u ovoj je instituciji, u međuvremenu, formiran predmet u kojem se već oko 20 dana provode određene aktivnosti u vezi s neizvršavanjem Odluke Ustavnog suda BiH.

Iz Stranke demokratske akcije saopćeno je da jučerašnji referendum, točnije "anketa provedena na širem uzorku stanovništva entiteta RS", nije imao legalitet, ali očigledno neće imati ni kredibilitet.

Dodaju da, s obzirom da organizatori antiustavnog referenduma u entitetu RS nisu imali na raspolaganju spiskove Centralne izborne komisije, ostao im je otvoren prostor za raznorazne manipulacije koje su obilato iskoristili.

''Predsjednik entiteta RS pokušava čitav entitet, a preko njega i cijelu Bosnu i Hercegovinu uzeti za taoca, i napraviti od naroda štit za svoju bahatu, korumpiranu i u konačnici neuspjelu decenijsku vladavinu. Međutim, udar na Ustavni sud i Daytonski sporazum samo otvara dodatnu mogućnost, da osim ekonomskih malverzacija koje je dosad uspijevao zataškati, bude krivično gonjen i za narušavanje ustavnog poretka'', priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Odgovorili su odmah iz SNSD-a, pa je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković izjavila je Srni kako je poziv predstavnika SDA u parlamentu da se sankcioniraju odgovorni za provođenje referenduma priča koja "ne pije vode", jer je narod svoje rekao.

Reagirajući na današnje izjave zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Šefika Džaferovića i predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Safeta Softića da domaće institucije, u prvom redu Tužiteljstvo BiH, i međunarodna zajednica treba da sankcionišu odgovorne za referendum o Danu Republike Srpske, Markovićeva je istakla da je narod svoje rekao i da oni ne mogu pohapsiti skoro 700.000 Srba koji su glasovali na referendumu.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da provođenje referenduma, najvećeg demokratskog čina, ne može biti uzrok da protiv onih koji su odlučili da on bude proveden budu pokrenute sankcije.

"Sankcije nisu za demokratiju", rekla je Majkić Srni, ocijenivši da će zahtjevi dužnosnika SDA ostati na razini želja.

Prema njenim riječima, SDA i drugi protivnici politike koju zastupa predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za ono što ne mogu uraditi političkim dogovorom traže pomoć međunarodne zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close