Federacija BiH

Upućena inicijativa: Naknada za branitelje koji do sada nisu ništa dobili

U inicijativi su iz udruženja zatražili da se što prije održi radno-konzultativni sastanak Odbora za braniteljska i invalidska pitanja na kojem bi se definirao braniteljski dodatak.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2024. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno udruženje Kamp branitelja uputilo je u Parlament Federacije BiH, točnije prema Odboru za braniteljska i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, inicijativu za uvođenje braniteljskog dodatka pripadnicima Armije RBiH, HVO-a i MUP-a koji "do sada nisu ostvarili nikakva redovna mjesečna primanja na osnovu sudjelovanja u obrani zemlje".

U inicijativi su zatražili da se što prije održi radno-konzultativni sastanak Odbora za braniteljska i invalidska pitanja na kojem bi se definirao braniteljski dodatak.

Rješavanje pitanja

"Mi nismo ni za kakve prosvjede, smjene ministara, peticije nego za razgovore i rješavanje pitanja kroz institucije ove države i zakonom propisana prava", poručili su iz Kampa branitelja.

Federalni zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) i zamjenik predsjednika u Odboru za braniteljska i invalidska pitanja kaže kako su u koordinaciji s braniteljskim udruženjima u vezi s braniteljskim dodatkom.

Taj radno-konzultativni sastanak je u pripremi. Dobili smo njihovu inicijativu. Očekujem od novoimenovane predsjednice odbora da sazove sastanak na kojem će pored članova odbora biti i predstavnici braniteljskih udruženja Armije BiH, HVO-a i MUP-a iz perioda obrane BiH od agresije. Ja se nadam da je ovo dobar put da vratimo branitelje u fokus interesa i konačno riješimo pitanje braniteljskog dodatka, govori za Faktor Aliefendić.

Ukazuje kako je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH tražio od federalnog ministra Nedžada Lokmića da se očituje i zauzme konačan stav kada je riječ o braniteljskom dodatku.

Sve je manji broj korisnika

"Iskoristit ću priliku na ovom radno-konzultativnom sastanku na kojem će biti pozvan najvjerojatnije i ministar da nas upozna sa svim svojim planovima, posebno financijskim izdvajanjima iz proračuna prema braniteljskoj populaciji. Mi znamo da pripadnici Armije RBiH, HV-a i policije biološki nestaju, sve je manji broj korisnika. Pokušavamo zadržati razinu izdvajanja iz proračuna, ali trebaju se ta sredstva pravilno raspoređivati", kazao je Aliefendić.

Još nije rečeno koliko bi iznosio braniteljski dodatak po mjesecu provedenom u obrani zemlje.

Smatramo da je krajnje vrijeme da branitelji imaju braniteljski dodatak na osnovu sudjelovanja u obrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 18.9.1991. do 22.4.1996. godine, oni koji nemaju nikakva mjesečna braniteljska primanja. I to se treba rješavati u Parlamentu Federacije, kazao je za Faktor Hamza Krkalić, jedan od osnivača Kampa branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close