Posebno svečano

U Posušju se obilježava Dan svehrvatske državnosti i Dan branitelja općine

Prigodan program započeo je odavanjem počasti, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Spomen obilježjem Fenix 72.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2024. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas, 30. svibnja, u Županiji Zapadnohercegovačkoj obilježava se Dan svehrvatske državnosti. Posebno svečano je u Posušju gdje se obilježava i Dan branitelja općine Posušje. Prigodan program započeo je odavanjem počasti, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Spomen obilježjem Fenix 72.

U 11 sati služena je sveta misa za sve nestale, poginule, umrle i žive branitelje u crkvi Bezgrješnoga začeća BDM u Posušju, koju je predmolio fra Petar Drmić.

Potom je uslijedio svečani mimohod od spomenika fra Grge Martića, preko dvije najduže posuške ulice, do Trga hrvatskih branitelja. I ove godine mladi iz naše općine nosili su ratne stjegove postrojbi, uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske OS BiH. Mimohodu su se pridružili i branitelji, članovi njihovih obitelji, mladi i stari žitelji Posušja, kao i gosti.

Na Trgu hrvatskih branitelja svečanost je nastavljena intoniranjem himne svih Hrvata te minutom šutnje i odavanjem počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima.

Zajednički vijenac pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima su položili i svijeće upalili načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Mario Knezović, predsjednik Odbora za obilježavanje Dana branitelja općine Posušje Mladen Bašić, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje sa svim ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, predstavnici Policije, načelnici, gradonačelnici, predstavnici Vlade ŽZH sa ministrima, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, predstavnici federalne i državne razine koji predstavljaju hrvatsku politiku, gosp. Jozo Šerić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja gosp. Tome Medveda,  kao i predstavnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Potom su pročitana imena svih poginulih, nestalih i umrlih branitelja s područja općine Posušje. Za sve njih i za sve žive hrvatske branitelje prigodnu molitvu je izrekao fra Ivan Landeka.

U nastavku obilježavanja Dana branitelja općine Posušje uslijedila su prigodna obraćanja. Među prvima, nazočnima se ispred organizatora obratio Mladen Bašić, koji je ovom prigodom pozdravio sve nazočne i one koji su dali svoga obola u Domovinskom ratu.

„Obilježavamo ovaj dan zbog 69 imena koje smo čuli i to je naša trajna zadaća. Imamo mnoge ratne vojne invalide, ranjene, ozljeđene, oboljele, logoraše. Naši posuški branitelji prošli su mnoga ratišta, kako u mnogim mjestima Bosne i Hercegovine, tako i u Republici Hrvatskoj. Mi hrvatski branitelji u Domovinskom ratu smo u potpunosti izvršili svoju zadaću i toga se ne smijemo sramiti. Generacija smo koja je sudjelovala u stvaranju obrane RH, hrvatskih prostora u BiH i opstanka Hrvata Herceg-Bosne. Moramo biti ponosni na sve učinjeno, jer smo uspjeli ono što mnoge generacije nisu, ali znamo da su pokušavali sa istom željom i voljom kao i mi. Činjenica je da smo na čelu hrvatskog naroda imali dr.Franju Tuđmana i ratnog ministra Gojka Šuška koji su sve pametno i mudro vodili do ostvarenja cilja sa hrvatskim braniteljima“, kazao je Bašić, koji je zahvalio i svima onima koji su na bilo kakav način sudjelovali u obilježavanju Dana branitelja, učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i njihovim profesorima i ravnateljima, PU Posušje, Vatrogasnom društvu Posušje, Vodovodu Posušje, te svima onima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj dan.

Sljedeće obraćanje bilo je načelnika općine Posušje Ante Begića.

Načelnik Begić je zahvalio svima koji su kroz deset godina, od uspostavljanja Dana branitelja, do današnjeg dana predano i zdušno radili kako bi se na dostojanstven način poklonili žrtvi naših branitelja, a uputio je zahvalu i članovima obitelji poginulih, nestalih ali i svih drugih branitelja. „Izuzetno je bitno njegovati kulturu sjećanja. Za sve nas ovdje, ali posebno za mlađe naraštaje. Poznavajući istinu o vlastitoj povijesti, nećemo nasjesti na iskrivljena tumačenja.  Cijena slobode bila je iznimno visoka. Konkretno u Posušju 65 poginulih i četiri nestala hrvatska branitelja. Zbog njih danas stojimo ovdje. Uzdignute glave. Ponosna srca. Ne zaboravljamo njihovu žrtvu.  Na kraju, još jednom vam svima od srca čestitam Dan branitelja općine Posušje i Dan svehrvatske državnosti. Hvala vam što ste pokazali duh pravih pobjednika i veliko hrvatsko srce“, kazao je načelnik Begić u svom govoru.

Kao treći govornik na svečanosti u Posušju obratio se ministar hrvatskih branitelja ŽZH Mladen Begić. Upućujući čestitke i evocirajući uspomene na događaje iz Domovinskog rata rekao je kako je svaki ratni sukob sam po sebi neizmjerno zlo i veliki gubitak, pa je stoga nedopustivo neistinito analizirati Domovinski rat.

 „Kada se piše i govori o poginulim braniteljima i Domovinskom ratu, nažalost, čuje se sve i svašta, ali se ne čuje i ne piše o vrijednostima koje su prožimale te godine hrvatskog stradanja i patnje. Malo se govori o godinama ponosa, ljudskosti, molitve i pouzdanja u Božju providnost. Živi smo svjedoci i spomen ponosa i patnje koju nikakva laž ne smije i ne može uništiti“, kazao je ministar Begić nadodavši kako iza hrvatskog naroda tih godina nitko nije stajao, ni velike svjetske sile niti program intelektualaca.

„Na nas nitko nije računao, no mi hrvatski branitelji računali smo na sebe, ito vrlo ozbiljno. S ponosom se danas sjećamo svih naših suboraca. Ovim Danom branitelja Posušje je spojilo Tuđmanovu odvažnost i hrabrost da proglasi Dan hrvatske državnosti, a hrvatski branitelji naoružani srcem za Domovinu prihvatili su predsjednikov poziv.“ Begić je uz zahvale kazao i kako trebamo čuvati svoj karakter te odgajati djecu da ne zaborave žrtvu za naš narod i Domovinu. „Neka nam uvijek pred očima budu naši junaci, koji su svojim životom posvjedočili vlastitu ljubav prema Domovini i hrvatskom narodu“, zaključio je ministar Begić.

Nakon prigodnih govora, pred kraj službenog dijela programa, uručene su i nagrade svim osnovnim školama koji su izradili i izložili likovne radove na temu Domovinskog rata. Potom je uslijedilo neformalno druženje branitelja, žitelja Posušja i uzvanika.

Kopirati
Drag cursor here to close