Tragovi rata

U pola godine u Federaciji pronađeno 2.381 eksplozivna sredstva, u Mostaru 43

Tijekom prošle godine u Federaciji je uklonjeno više od pet tisuća eksplozivnih sredstava.
Vijesti / Flash | 08. 08. 2019. u 14:56 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na području Federacije BiH u prvih pola godine uklonili su 2.381 eksplozivno sredstvo.

''U prvih šest mjeseci ove godine, od 1.1. do 30.6., na području FBiH timovi za UES (uklanjanje eksplozivnih sredstava) FUCZ na 665 zadataka uklonili su 2.381 eksplozivno sredstvo od čega: 401 PP mine (protupješadijske mine), 34 PT mine (protutenkovske mine), 1.281 NUS (neeksplodirano ubojno sredstvo) i 17.876 komada municije (do 20 mm), potvrđeno je za Bljesak.info iz FUCZ-a.

U Mostaru 29 zadataka u pola godine

Na području Grada Mostara, navode iz FUCZ-a, na 29 zadataka uklonjena su 43 eksplozivna sredstva, od čega dvije protupješadijske mine, dvije (protutenkovske mine, 39 neeksplodiranih ubojnih sredstva i 2.948 komada municije (do 20 mm).

Tijekom prošle godine u Federaciji je uklonjeno više od pet tisuća eksplozivnih sredstava.

''Tijekom 2018. godine na području FBiH  timovi FUCZ na 1.535 zadataka uklonili su 5.116 eksplozivnih sredstava od čega: 546 PP mina (protupješadijske mine), 56 PT mina (protutenkovske mine), 4.514 NUS (neeksplodirana ubojna sredstva) i 17.876 komada municije (do 20 mm). U NUS-u koji je uklonjen u 2018. godini bile su i četiri avio bombe.

7 tisuća komada municije

Tim za UES  FUCZ Mostar u tijekom prošle godine na 253 zadatka uklonio je 171 PP i PT minu (protupješadijsku i protutenkovske minu), 629 NUS-a (neeksplodirana ubojna sredstva) i 16.344 komada municije (do 20 mm), od toga na području Grada Mostara 50 PP i PT mina (protupješadijskih i protutenkovskih mina), 230 NUS-a (neeksplodirana ubojna sredstva) i 7.196 komada municije (do 20 mm).

FUCZ u svim županijama ima svoje deminerske timove. Deminerski timovi koji rade na čišćenju/deminiranju minski sumnjive površine tj. minskih polja te timove za UES koji uklanjaju eksplozivna sredstva zaostala iz rata. Iz Federalne uprave navode kako je ''nakon agresije na BiH, 1992.-1995., pa i poslije Drugog, čak i Prvog svjetskog rata, veliki dio BiH ostao je 'zagađen' minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima''.

Dva tima na području Mostara

Na području Grada Mostara postoje dva deminerska tima, tim za UES koji u svom sastavu, tvrde, ima četiri člana i deminerski tim koji broji 11 pripadnika.

Mostarski timovi pokrivaju područje HNŽ-a i ŽZH-a te u iznimnim situacijama priskaču svojim kolegama u drugim županijama.

''Svi timovi se upućuju na zadatke na području FBiH u ovisnosti od prioriteta ili kompleksnosti zadatka. Na  primjer, u slučajevima kada je zadatak kompleksan i takav da ga ne može realizirati jedan tim šalju se i drugi timovi ili postoji više prijava na jedne županije gdje se eksplozivna sredstva moraju hitno ukloniti jer su prijetnja prvenstveno po ljude ali i materijalna dobra,tada se timovi za UES FUCZ iz drugih županija uključuju u realizaciju takvih zadataka'', rečeno je za Bljesak.info iz FUCZ-a.

Različiti načini uklanjanja eksplozivnih sredstava

Oni dodaju da pored ovih timova FUCZ ima iPOEK tim (pse za otkrivanje eksploziva) te dva strojna tima, tim sa strojevima za deminiranje MV- 4 i PT 300, i PLANT tim sa strojevima za uklanjanje ruševina koji je podrška deminerskim i timovima za UES.

Eksplozivna sredstava uništavaju se u ovisnosti o sigurnosnoj situaciji te u suradnji sa lokalnom zajednicom.

''Ako je sredstvo/sredstva nesigurno i njegovim transportom bi se ugrozila sigurnost uništava se na licu mjesta, a ako je sigurno za transport transportiraju se do poligona za uništavanje koji su određeni od strane lokalnih zajednica (općinskih vlasti) ili se skladišti na za to predviđena mjesta u skladu sa standardnim operativnim procedurama te naknadno uništava'', rečeno je iz FUCZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close