Kako i kada do izmjena

U BiH treba mijenjati izborni zakon

Vijesti / Flash | 05. 03. 2015. u 07:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promjena Izbornog zakona treba Bosni i Hercegovini, osnovni je stav konferencije održane u Sarajevu o temi "Izborno zakonodavstvo BiH: Kako i kada do izmjena". Organizator je bila nevladina koalicija za slobodne i poštene izbore, asocijacija "Pod lupom".

Jedan od sudionika konferencije Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, cijeni da je ovaj skup organiziran u pravi čas.Novinarima je rekao da je CIK uputio Parlamentarnoj skupštini BiH izvještaj o provođenju općih izbora 2014. "da bi potakao formiranje interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna ili eventualno novog izbornog zakona". Na zakonodavcu je da odluči da li će to biti novi zakon ili već 20. izmjena sadašnjeg, napominje Mikić.

Po njegovim riječima, najveći problem u dosadašnjem izbornom procesu je sastav biračkih odbora i njihov rad naročito u periodu po zatvaranju glasačkih mjesta, kod brojanja glasova i upućivanja materijala općinskim izbornim komisijama.

Zastupnik u zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović, također jedan od sudinoika današnje konferencije, smatra da Izborni zakon BiH treba poboljšati jer se "gubi smisao demokracije ako je moguća zloupotreba glasačkog prava".

''Birački odbori su područje u kojem treba doći do izmjena'', smatra Prodanović i dodaje da također treba riješiti pitanje preferencijalnog glasanja. Momčilo Novaković, zastupnika u Zastupničkom domu državnog parlamenta, ističe da je Ustavnopravna komisija tog doma zaključila da treba formirati interresornu radnu grupu koja će raditi na izmjenama bosanskohercegovačkog izbornog zakonodavstva.

Komisija je tako ocijenila nakon njene analize CIK-ovog izvještaja o provedbi izbora održanih u listopadu prošle godine.

''To je opredjeljenje svih, imajući u vidu niz primjedbi i problema koji prate izborni proces'', ističe Novaković. On cijeni da treba maksimalno smanjiti mogućnost pojave korupcije u izbornom procesu. Problem izbora izaslanika u Dom naroda Federalnog parlamenta također treba riješiti izbornim zakonodavstvom, smatra Novaković.Aleksandra Pandurević, zastupnica u Zastupničkom domu, koja se također obratila novinarima tijekom konferencije, rekla je da u Bosni i Hercegovini treba donijeti novi izborni zakon jer postojeći otvara mogućnosti za izborne krađe.

''Odgovorno tvrdim da se mandati kupuju u Zvorniku i u Prijedoru kao na pijaci, poslije 19 časova uveče. Kad imate takav rezultat izbora i onda dođete do 'dva papka' i formiranje izvršne vlasti na bazi korupcije. Šta možete od takve vlasti očekivati nego da nastavi da krade'', riječi su ove zastupnice.

Po riječima nekadašnjeg člana CIK-a Vehida Šehića iz Koalicije "Pod lupom", ta nevladina asocijacija već ima preporuke čiji je cilj poboljšati izborno zakonodavstvo.

''U BiH se vrlo često govori o pravu građana da biraju a zanemaruje se da ima građana koji nemaju pravo da budu birani'', ističe Šehić i zaključuje da izmjenama treba osigurati svim građanima ravnopravnost. Šehić poručuje da se diskriminatorske odredbe u Izbornom zakonu "koje su u vezi s Ustavom BiH" moraju u konačnici otkloniti.

Kopirati
Drag cursor here to close