Izgledi za reforme u BiH

U BiH je previše političara koji igraju na nesigurnost

Vijesti / Flash | 17. 11. 2015. u 07:26 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack otvorila je u Washingtonu konferenciju "Dvadeset godina nakon Daytona: Izgledi za reforme u BiH" koju je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu, a u povodu 20. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, javlja izvještač Fene iz Washingtona.

Daytonski sporazum je donio trajni mir, okončao je brutalni rat i dao osjećaj sigurnosti, kazala je veleposlania Cormack, navodeći napredak koji je u zemlji postignut od tada. U svjetlu terorističkih napada u Parizu posebno je istaknula napredak u borbi protiv terorizma, uključujući presude za vrbovanje stranih boraca, javlja Fena.

Zato naglašava da sa jasnom političkom voljom, Dayton može služiti za napredak. Dayton je možda kompliciran, ali korupcija nije produkt Daytona i previše je političara koji igraju na nesigurnost.

Znakovi nade

Cormack je ukazala i na "znakove nade" u ovoj godini. Balkan nije isto što i 1995. godine, već se znatno promijenio. Tako zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, kao i ekonomska konferencija u Srebrenici kojoj je nazočio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, bila bi nezamisliva prije 20 godina.

 

 

Istaknula je da je Vlada Federacije poduzela konkretne korake na reformskom putu, a to isto uskoro očekuje od Vlade RS i Vijeća ministara BiH.

Kada su u pitanju izazovi pred BiH, korupciju je nazvala "rakom", a dodala i da se vladavina prava često ignorira, dok se komplicirana politička struktura često koristi kao izgovor da se sprječava napredak.

BiH je na raskršću, a Cormack je istaknula da manji broj političara želi spriječiti da BiH krene naprijed i tom kontekstu je spomenula najavljeni referendum u EU.

Kazala je kako je obilazeći zemlju vidjela njene jasne potencijale, njeno bogatstvo, ljepote, mogućnosti dijaspore... Ali za uspjeh je potrebna politička volja, vrijedan rad, da građani političare drže odgovornim, da se ekonomija oslobodi političkog utjecaja. To su uvjeti da BiH postane uspješna europska zemlja, kao što zaslužuje.

SAD privržen narodima u BiH

Veleposlanica Cormack je na kraju poručila da Sjedinjene Države, jednako kao prije 20 godina, ostaju privržene narodima BiH u izgradnji uspješne europske zemlje.

Sjedinjene Države ostaju privržene uspjehu Bosne i Hercegovine, poručio u Washingtonu zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoyt Yee.

Hoyt Yee je ocijenio da međunarodna zajednica u BiH mora imati jasnu i zajedničku procjenu situacije u BiH kao i dogovor o ciljevima koje mora poduzeti zajedno.

''Iako je to prilično očito, jasno je da to sada nije slučaj. Ne mislim da postoji jasna procjena o tome što se događa u BiH trenutno i što naredno treba uraditi'', naveo je.

Za to postoje neki razumljivi razlozi, smatra Hoyt Yee, ali je nešto što treba unaprijediti.

Međunarodna zajednica, dodao je, treba više uraditi na tome kako bi BiH, rukovodstvo i građani, bolje razumjeli da je ovaj odnos partnerstvo, ali da postoje obveze koje obje strane trebaju ispunjavati kako bi partnerstvo funkcioniralo.

Vremenski okvir

Hoyt Yee je, također, naglasio važnost vremenskog okvira.

''Moramo na umu imati međunarodni kontekst. Ako vidimo što se događa u svijetu, ne samo tragični teroristički napad  u Parizu, nego migracijsku krizu u Europi, situaciju u Ukrajini, krizu energetske sigurnosti...moramo imati na umu da to uveliko zaokuplja pozornost međunarodne javnosti. Činjenica je da su sredstva koja međunarodna zajednica, međunarodne financijske institucije mogu posvetiti BiH ograničena obavezama drugdje u svijetu'', upozorio je.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju europsku Reformsku agendu, ali također vjeruju da postoji još reformi koje ne sadrži Agenda, a koje treba provesti kako BiH i međunarodna zajednica ne bi predali isti set problema narednoj vladi, piše Fena.

Podrška reformama

Na kraju je poručio da Sjedinjene Države ostaju privržene uspjehu BiH.

''Nastavit ćemo podržavati BiH u provođenju teških reformi. Zakon o radu je bio dobar početak, ali moraju ga pratiti mnogi drugi. Mi smo veliki vjernici u budućnost BiH, vjernici u narod BiH i njene lidere i nastavit ćemo našu suradnju'', poručio je Hoyt Yee.

Inače, na konferenciji u Washingtonu u ponedjeljak i utorak sudjelovat će Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a, Maureen Cormack, veleposlanica SAD-a u Bosni i Hercegovini, Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, Ian Brown, direktor EBRD-a, Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH i drugi, a od bh. dužnosnika, među ostalim, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Fadil Novalić, federalni premijer, Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, Jelka Milićević, zamjenica premijera i ministrica financija u Vladi Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close