Pravosuđe na punjaču

Tužitelj kažnjen jer nije napunio službeni telefon

Šabić je, kako se navodi, nepažljivo vršio svoju službenu dužnost da kao dežurni tužitelj rukuje službenim telefonom…
Vijesti / Flash | 08. 05. 2024. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) potvrdilo je drugostupanjsku odluku kojom je Murisu Šabiću, tužitelju Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini, izrečena disciplinska mjera javne opomene zbog prekršaja ''nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti'' i ''neizvršavanja uputstava nadređenog tužitelja'', objavio je BIRN-ov portal Detektor.

Nejavljanje na telefon

Vijeće je kao neosnovanu odbacilo Šabićevu žalbu na odluku Drugostupanjske disciplinske komisije, a pored javne opomene određena mu je i posebna mjera pohađanja edukacije iz oblasti etike i integriteta nositelja pravosudnih dužnosti.

U odluci se navodi kako Vijeće smatra da je izrečena disciplinska mjera adekvatna i primjerena prirodi i težini počinjenih disciplinskih prekršaja, njihovim posljedicama, okolnostima izvršenja i utvrđenom stupnjem odgovornosti tuženog, te da će se istom ostvariti svrha i ciljevi disciplinskog sankcioniranja.

Prvostupanjska disciplinska komisija je Šabića proglasila odgovornim što je prilikom obavljanja dužnosti dežurnog tužitelja, smatrajući da je službeni telefon dovoljno napunjen, propustio da isti napuni i drži uključenim, uslijed čega se nije javljao na poziv policijskih službenika u ranim jutarnjim satima 5. studenog 2021. za događaj u kojem je upotrijebljeno vatreno oružje i ranjeno više osoba, među kojima i pripadnici specijalne antiterorističke jedinice.

Predaja telefona

Šabić je, kako se navodi, nepažljivo vršio svoju službenu dužnost da kao dežurni tužitelj rukuje službenim telefonom, uslijed čega nije bio upoznat s krivičnopravnim događajem koji se desio za vrijeme njegove dežure i nije bio u mogućnosti da poduzima potrebne radnje povodom događaja, čime je počinio nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti.

Istom odlukom proglašen je odgovornim i za prekršaj ''neizvršavanje uputstva nadređenog tužitelja'', jer nije postupio po Uputstvu glavne tužiteljice.

Prema odluci, Šabić se dogovorio s tužiteljicom Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini da joj službeni telefon dežurnog tužitelja koji je bio u njegovom posjedu, umjesto u osam sati 21. studenog 202.2, preda u 12 sati navedenog dana.

Za vrijeme dok je telefon bio u njegovom posjedu, Šabić je obaviješten da se desila prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao biciklist. On je propustio obavijestiti dežurnu tužiteljicu ili sam otići na uviđaj, kako bi bilo osigurano prisustvo dežurnog tužitelja na očevidu, što je suprotno Uputstvu glavnog tužitelja, s kojim je on bio upoznat i kojim je propisano i da je ''obvezan odlazak tužitelja u dežurstvu na uviđaj kod teških krivičnih djela''.

Upute preko telefona

''Tuženi je izdavao telefonom instrukcije ovlaštenim službenim osobama, te nakon što je uviđaj završen oko 12:00 sati, oko 13:00 sati predao službeni telefon dežurnog tužitelja tužiteljici S.B. i obavijestio je o prometnoj nesreći'', navodi se u odluci.

Na ovu odluku Šabić je izjavio žalbu, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da se predmet vrati na ponovni postupak ili preinači odluka na način da bude oslobođen disciplinske odgovornosti. Drugostupanjska disciplinska komisija je žalbu odbila kao neosnovanu i potvrdila raniju odluku.

Šabić je i na ovu odluku izjavio žalbu zbog izrečene disciplinske mjere, smatrajući da se izrečenom disciplinskom mjerom ''pismena opomena'', koja se javno ne objavljuje, mogla postići svrha sankcioniranja. Također je smatrao i da pohađanje obuke iz oblasti etike i integriteta nije svrsishodno ''cijeneći činjenicu da tuženi za sedam mjeseci ide u mirovinu''. Vijeće je žalbu odbilo kao neosnovanu.

''Ova odluka VSTV-a objavljena je u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa, Detektor može potvrditi da je riječ o odluci koja se odnosi na Šabića'', objavio je portal Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close