Uzaludno uhićenje

Sve će to narod poplaćati

Vijesti / Flash | 29. 10. 2014. u 09:46 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nisam želio pisati o srbijanskoj književnosti parafrazirajući Lazarevića. Kod nas je ovo mnogo konkretnije. Prvo se godinama muzlo narod otimajući mu od usta. Dobro, da budem sasvim trendi i u skladu s bosanskohercegovačkim prilikama, Bošnjaci su otimali od bošnjačkih, Srbi od srpskih, Hrvati od hrvatskih usta, a čak se moglo primijetiti kako su povremeno predsjednici udruženja Roma znali oteti od romskih usta i netragom nestati. Sad se otima na novi, mnogo prepredeniji način. No idemo od početka.

Kada se govori o sljedivosti proizvoda, kod nas je to obično teško utvrditi pa se "domaće" proizvode prodaje pored kojekakvih magistrala, a čak i neka prehrambena poduzeća prodaju brendirane domaće brazilske splačine pod meso i koješta. Za razliku od toga, uvjerava nas stup vlasti zadužen za očuvanje pravice, moguće je navodno utvrditi sljedivost novca od Tarikove planine (Gibraltarske stijene) pa sve do uprave jednog našeg teleoperatera, koji je opet stijena u nekim našim okvirima.

Domaće besmislice

Iako su do sumnjivih papira došli inspektori Interpola, ne bih želio ljudima nametati krivicu koja nije dokazana. Pa evo čak se i Tužiteljstvo i Sud prepiru u stilu: krivi su, nisu krivi, krivi su, nisu... I Sud BiH je rekao da je ovo sve neozbiljno urađeno i da nema osnove da ljudi budu u pritvoru. Šalji sve doma, vi'š da su nam zatvori puni. A poslalo i Lijanovića doma. I tu mi prorade klikeri kako se dobro muzu pare od ovih bh. Vegeta naroda.

Pazi sad ovog detalja: Jerko nakon izlaska i službeno dijeli prvo mjesto s Draganom po broju sudskih procesa koje je uspješno predevrio. Još od prvih unutarstranačkih izbora njih dva se u stopu prate. Oba u simboličnim plavim majicama. I sad je meni jasno da se u tom grmu zec krije. Kako ćeš musti novac iz propale firme, za to bi stvarno čovjek trebao biti vrsni ekonomist, a naš je najpoznatiji ekonomski stručnjak u Haagu zbog loše računice oko Herceg-Bosne. Dakle, treba nekako drukčije namaknuti pare. Pa se to sad radi sudskim procesima. Ovim tempom, za četiri godine nećemo, recimo, imati hrvatskog političara u zemlji koji nije ukupio nešto uzničkog staža, za osam godina ni srpskog, a za dvanaest godina i moći ćemo jedino birati Sejdića i Finci, jer će dotad sva politička vrhuška biti iza rešetaka, barem po dva-tri tjedna, ono kao na godišnji. Dokle više?!

Kome trebaju te sve silne sudske dnevnice, tužiteljske dnevnice, braniteljske dnevnice, troškovi papira, goriva, koječega... a nikakvih rezultata na terenu ne vidimo. Niti je povraćeno oteto, niti je moralna zadovoljština ispunjena. Koga pravimo budalom? 'Ko je jamio, jamio, idemo sad ispočetka. Pusti kriminal kraju, idemo radit', zarađivat'. Dakle, kroz besmislene sudske procese je jedan način uzimanja novca. Jedan, ali ne jedini.

Reklamni procesionizam

Došli ti sudski procesi kod nas kao reklamni moto. Ono, ako ne kažeš u kampanji da ćeš sačuvati Srpsku, ako ne spomeneš jedinstvo ili ako ne spomeneš u kampanji bilo šta treće, makar to bila i izborna jedinica, ne moraš se ni prijavljivati za kampanju. Zašto baš kao reklamni? Pa evo, sve se te istrage vode mjesecima i godinama i baš tijekom kampanje i u vremenu postizbornog koaliranja da se vide rezultati. Bome to kao ona dionica autoceste do Međugorja koja je bila gotova ljetos, a tek otvorena u predizbornoj kampanji.

Sad ti je da te optuže za mito, korupciju i organizirani kriminal kao da održiš središnji predizborni skup. A još ako te privedu, to ti je kao da si briljirao u debati predsjedničkih kandidata.

Ali vidim ja tu dublji smisao, onaj zavjerenički. Na to me sugeriralo čisto slučajno opažanje da su se svojevremeno John Lenon i Yoko Ono vjenčali baš na Gibraltarskoj stijeni. Hej, pa da! Gibraltar još zovu i Herkulovim stubovima. Legenda kaže da je Herkul tijekom posljednjeg od dvanaest zadataka koje mu je Hera zadala da bi ga ostavila na životu, jer bio je samo još jedno od Zeusove kopiladi, srušio stubove iza kojih se nalazila Atlantida. Jedan je stub Gibraltar, a drugi je Musina/Mojsijeva planina u Maroku. Mojsije, jedan od glavnih stubova abrahamskih religija, to jest ovih naših religija. A i Gibraltarci su ti kao Brčko distrikt između britanske i španjolske krune. Ma sve se to slaže - jedan tjesnac, dvije planine, tri vjere... pa sav je ovaj filmski spektakl oko privođenja gospode iz Uprave Eroneta bio reklama zbog dolaska pravog filmskog spektakla Herkula u bosanskohercegovačka kina i videoteke! Baš američki.

Amerika ima tri izvozna proizvoda, vojsku, naftu i zabavu. Mi smo ovdje s vojskom završili, hvala Bogu, ima već neko vrijeme naftu sebi ne možemo priuštiti, sad nam otvorilo ta kina pa nekako da se sublimirano pošalje poruka bh. narodima da malo pojačaju kupovinu kino-ulaznica. Jer obične reklame da su torrenti zlo ovdje, u zemlji ilegalnih Windowsa ne pale, treba nekako to bolje pokriti.

Nadam se samo da će se nalogodavci ovih smiješnih policijskih akcija bez rezultata sjetiti da je Dwayne Johnson davno prije Herkula glumio Zubić vilu.

Kopirati
Drag cursor here to close