Disciplinski postupak

Sudac u Livnu: Predmete rješavao s namjerom da se ekspeditivno završe

''Nikad nisam imao pritužbu stranaka. Ono što sam radio, radio sam u dobroj vjeri'', naveo je Badrov.
Vijesti / Flash | 19. 07. 2022. u 16:23 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočeći tokom glavne rasprave disciplinskog postupka, sudac Općinskog suda u Livnu Oliver Badrov naveo je kako je sve predmete završavao s ciljem postizanja učinkovitosti te na način kako rade i njegove kolege.

Badrov je ispričao kako je predmet zbog kojeg se tereti za kašnjenje u izradi odluke, spojen s drugim predmetom po njegovoj naredbi, pri čemu je drugi predmet završen 2019. godine.

Tada mu je, kako je kazao, predmet koji je prethodno spojio, vraćen. Nakon što se po prigovoru prijedlog ovrhe izmijenio, završen je u februaru 2020. godine.

Sudac je ispričao kako se u predmetu ovrhe, gdje su se sredstva trebala naplatiti od banke, predmet iskazao završenim nakon dostavljanja rješenja banci, kojim je tražena zapljena sredstava.

Njega se disciplinskom tužbom od treće do 17. točke tereti i za neosnovano iznošenje predmeta završenim.

Badrov je u svjedočenju rekao kako je predmete, kada je doneseno rješenje o ovrsi, iskazivao završenim na drugi način, navodeći kako je to praksa svih sudova.

''Tako su svi radili. Kada je odlaganje ovrhe, ide rješenje o odlaganju, predmet se iskazuje završenim na drugi način te se otvara nova faza'', naveo je sudac.

On je na pitanje člana Prvostupanjske disciplinske komisije o tome da li su se predmeti morali meritorno završiti, kazao kako je sve radio s namjerom da se predmeti ekspeditivno završavaju.

''Nikad nisam imao pritužbu stranaka. Ono što sam radio, radio sam u dobroj vjeri'', naveo je tuženi.

Na pitanje disciplinske tužiteljice Aldijane Porča o radnom iskustvu, naveo kako je 2010. godine imenovan za sudiju, te da je najviše radio na krivičnim predmetima, a od 2014. godine i izvršnim.

''Općinski sud ima manje predmeta, pa su mi zbog toga zaduženi ovršni predmeti'', kazao je Badrov dodajući kako mu je prvih nekoliko godina norma bila preko 170 posto, a prethodnih godina na granici 100 posto ili malo više.

Tuženi je naveo da je predmete rješavao u skladu sa Zakonom o ovršnom postupku, pojašnjavajući kako se rješenjem o ovrsi, koje je dostavljao banci, štitio tražilac ovrhe.

Nakon uloženih materijalnih dokaza Ureda disciplinskog tužitelja i punomoćnika tuženog, sudija Badrov je naveo kako se dokazi kojima je tražio uvid u sustav za rad drugih kolega nisu proveli.

Sanela Gorušanović-Butigan, predsjedateljica Komisije, navela je kako ne postoji mogućnost da se drugi, koji nisu tuženi u predmetu, tretiraju i predložila da se do idućeg ročišta pokuša sklopiti sudska nagodba.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 26. rujan, kada će se iznijeti završne riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close