Važan trenutak

Rumunjska: Upućen apel za darivanje DNK-a kako bi se identificirale žrtve komunizma

Vijesti / Flash | 04. 06. 2015. u 05:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjski Insititut za istraživanje komunističkih zločina uputio je u srijedu apel potomcima žrtava iz bivšeg komunističkog radnog logora da daruju svoj DNK-a kako bi omogućili identifikaciju nedavno pronađenih kostiju.

''Ovo je prvi put da upućujemo ovakav apel, ovo je vrlo važan trenutak'', izjavio je agenciji AFP Gheorghe Petrov, arheolog i sručnjak za specijalne istrage ovog instituta.

DNK testovi su već korišteni u zemljama bivše Jugoslavije kako bi se identificirale ratne žrtve.

Prošli tjedan je ekipa arheologa i povjesničara, koje je predvodio Petrov u selu Periprava, ekshumiralo 11 kostura.

Najmanje 124 zatvorenika su umrla u Peripravi, a većina ih je bila politička opozicija komunističkom režimu, precizirao je Institut.

Istražitelji tvrde da u Rumunjskoj ima nekoliko tisuća žrtava komunističkog režima koji su zakopani na nepoznatim mjestima.

Ukupno je 600.000 Rumunja osuđeno i zavoreno iz političkih razloga pod komunističkim režimom, između 1945. i 1989. godine, prema podacima memorijalnog muzeja žrtvama komunizma u Sigetu.

Jedan bivši zapovjednik logora osuđen je početkom travnja u Bukureštu za "zločine protiv čovječnosti". Ioan Ficior je optužen da je nehumano postupao s zatvorenicima logora Periprava, u kojem je bio zapovjednik od 1958. do 1963. godine.Tužiteljstvo ga tereti za smrt 103 logoraša.

Kopirati
Drag cursor here to close