Ahmet Šantić

Rok za Mostar kraj ove godine

Vijesti / Flash | 04. 04. 2015. u 08:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ahmet Šantić, koji je proteklog tjedna izabran za predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, u razgovoru za Fenu kazao je da će u ovom razdoblju jedan od prioriteta u radu Povjerenstva (SIP) biti donošenje odluka o takozvanim zamjenskim mandatima.

Po njegovim riječima, nakon imenovanja Vijeća ministara BiH i Federalne vlade jedan broj izabranih dužnosnika koji su u zakonodavnim organima, preuzeo je određene izvršne dužnosti tako da u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH oni mogu podnijeti ostavku u zakonodavnim tijelima.

Hitna izmjena Izbornog zakona

''Nadamo se da će neki od njih to učiniti, a ukoliko to ne učine, u skladu s odredbama Izbornog zakona, SIP donosi odluku o prestanku mandata i dodjeljivanju mandata sljedećem s liste'', kazao je Šantić te dodao kako su to aktivnosti koje su promptne, koje će sigurno same dolaziti na dnevni red.

Sljedeća aktivnost je, naveo je, vezana za Izvještaj SIP-a o provedbi Općih izbora 2014. godine, koji je dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH i koji je podržan u oba doma državnog parlamenta.

''To činimo prvi put u našoj praksi, da šaljemo izvještaj o provedbi izbora, iako u skladu s odredbama Izbornog zakona šaljemo izvještaj o provedbi svih zakona iz naše nadležnosti'', kazao je Šantić.

Intencija je bila, kaže, da ukažu na njihovu inicijativu za hitnost izmjena Izbornog zakona u onim odredbama koje se odnose na popunu nedostajućeg naroda u klubovima pojedinih naroda, u ovom slučaju u Klubu srpskog naroda u Federalnom parlamentu.

Grupa za izmjene

Podsjetio je da, u skladu s odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona, klubovi naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta broje po 17 izaslanika, te da je na ovim izborima nepopunjen Klub srpskog naroda.

''Dali smo inicijativu u najboljoj namjeri da bi zaista vlast mogla funkcionirati i svi narodi da budu adekvatno zastupljeni kako je utvrđeno Izbornim zakonom i u ovom konkretnom slučaju Ustavom Federacije BiH'', kazao je Šantić.

Po njegovim riječima, druga intencija je bila da ukažu na nužnost formiranja interresorne radne grupe za izmjene postojećeg Izbornog zakona BiH, odnosno izbornog zakonodavstva, ili za donošenje jednog cjelovitog teksta novog Izbornog zakona BiH.

''To su dvije ključne stvari zbog kojih smo išli s ovim izvještajem o provedbi izbora'', kazao je Šantić.

Postoji li volja

Kada je riječ o eventualnim izmjenama Izbornog zakona BiH, Šantić je naveo da postoje norme za tehničku provedbu izbora ili procesne norme, za razliku od ostalih normi koje su materijalno-pravne, koje regulišu prava i obaveze učesnika u izbornom procesu.

''Tehničke norme na koje svi, kada govorimo o promjenama Izbornog zakona, mislimo, to su one tehničke norme kojima možemo ubrzati objavu, odnosno utvrđivanje izbornih rezultata, način glasovanja, rad na biračkom mjestu...'', kazao je Šantić.

Naveo je da su norme koje govore o izbornom pragu, o mandatima, o izbornoj formuli, veličinama izbornih jedinica, broju zastupnika u Parlamentu - pitanja koja zahtijevaju jedan politički konsenzus.

''Vidjet ćemo u interresornoj radnoj grupi koliko postoji volja za nekim suštinskim izmjenama ili bar ovim tehničkim, da malo ubrzamo izborni proces i vratimo ipak povjerenje u njega'', kazao je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva.

Šantić je naveo da u izbornoj godini nije standard da se mijenjaju izborna pravila.

Što s Mostarom?

''Nekakav rok je kraj ove godine kako bismo zaista bili spremni jer sljedeće godine, u pripremama lokalnih izbora, u skladu s tim pravilima, koja nadam se da će biti usvojena, SIP ima obvezu da uskladi svoje podzakonske akte'', kazao je.

Jedno od neriješenih jeste i pitanje izbora za Grad Mostar. Šantić ističe kako bi volio da izbori u Mostaru budu što prije, ''jer zaista to građani Mostara zaslužuju''.

''Imamo odluku Ustavnog suda BiH, imamo određene političke subjekte koji traže rješenja. Rješenja se moraju naći. Volio bih da, prije svega, konsenzus nađu političke snage u gradu Mostaru. Mislim da će to biti najbolje rješenje i da ta njihova volja zajednička bude pretočena u normu'', kazao je Šantić.

Dodao je kako se nada da će u Gradu Mostaru, politički subjekti koji sada obnašaju vlast, sa stručnjacima doći do što skorijeg rješenja kako bismo imali provodivu normu o izbornim pravilima za Grad Mostar do narednih lokalnih izbora koji su iduće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close