Da ili ne

Referendum u Srpskoj u listopadu

Vijesti / Flash | 16. 07. 2015. u 11:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Referendum u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH trebalo bi biti održan u prvoj polovini listopada ove godine'', rekao je šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković istaknuvši kako bi u sljedećih sedam dana parlamentarne političke stranke trebale predložiti članove povjerenstva za provođenje referenduma.

Višković smatra kako usvajanjem odluke o raspisivanju referenduma, entitetski parlament nije izašao iz okvira svojih nadležnosti.

''Sve je urađeno u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi. Pravo na referendum imamo i po Daytonskom mirovnom sporazumu'', naveo je ističući kako nitko ne želi rušiti institucije BiH.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a je još ponovio stav da strukturalni dijalog o reformi pravosuđa BiH nije dao očekivane rezultate, a da je "inicijalna kapisla za raspisivanje referenduma bio i slučaj 'Naser Orić'''.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) usvojena je odluka o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Na osnovu prijedloga, referendumsko pitanje o kojem će se izjašnjavati građani glasi: "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Dodik uvjerava da Daytonski sporazum i Ustav RS daju tom bh. entitetu pravo da organizira i sprovodi referendum na svojoj teritoriji, odbacujući kao neargumentirane tvrdnje pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da RS nema pravo na ovakav potez.

Dok entitetski predsjednik odluku o referendumu naziva povijesnom, opozicionari smatraju da ona vlastima RS-a služi kao sredstvo pritiska na međunarodne predstavnike u nastavku strukturalnog dijaloga te da referenduma ipak neće biti, kao što nije održan ni 2011.godine.

Istodobno, stigle su osude i međunarodnih dužnosnika, pa je američko Veleposlanstvo u BiH priopćilo je kako je alarmirano pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH.

'''Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posljedica'', navedeno je u reagiranju Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close