Opterećenje ili...?

Različite tvrdnje o nestanku struje - Oglasila se 3 ministra

Hrvatski ministar gospodarstva Ante Šušnjar i šef Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava Danko Blažević Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) tim su se povodom obratili javnosti.
Vijesti / Flash | 21. 06. 2024. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić (SDP) oglasio se za Klix.ba povodom nestanka električne energije u Bosni i Hercegovini.

Ministar Lakić je naglasio da se radi o preopterećenju mreže.

"Moramo biti oprezni"

"Problem u prenosnoj mreži u regiji i preopterećenje dovelo je do nestanka struje i u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Svi napori usmjereni su ka što skorijem rješavanju navedenog problema i povratku električne energije u domove", kaže Lakić.

Dodaje, potom, da se u pogon vraćaju federalne termoelektrane i hidroelektrane.

"Najbitnije je da vraćamo u pogon termoelektrane i hidroelektrane i pozdravljam sve napore koje elektrodistributivna poduzeća ulažu kako bi se čim prije normalizirala distribucija električne energije. Sustav se polako vraća. Struja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banja Luci, a polako se vraća i u sarajevska naselja. Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije. Za sada je sve pod kontrolom", ističe ministar.

Zaključuje i to da se u ovakvim situacijama mora i treba izvući i jedna važna lekcija.

"Ovo nam je prilika da shvatimo koliko nam je bitan sustav i trebamo raditi na njegovom unaprijeđenju", zaključuje Lakić.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović rekao je da je ''problem nestanka struje regionalne prirode'', i da se ''radi o regionalnom kvaru''.

"Zemlje u regiji su bez struje, radi se o Albaniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", rekao je za Portal RTCG.

Opterećenje

Dodaje da su operatori prijenosnog sustava maksimalno fokusirani, mada se u ovom trenutku još ne zna gdje je kvar.

Stava je da je do ovoga došlo uslijed velikog opterećenja.

"Naglo je porasla potrošnja uslijed visoke temperature. U situaciji visokih temperatura događa se da je zračno hlađenje slabije, a visoke temperature dovode do toga da vod ispadne", istakao je Mujović.

"Naš elektro-energetski sustav je povratio naponske prilike", kaže Mujović, koji vjeruje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

"Električna energija dospijeva do CEDIS-a, a CEDIS sada ima posla da je usmjeri dalje prema gradovima. To može da potraje, jer CEDIS ima posla da riješi situaciju u svakom gradu posebno", istaknuo je Mujović i rekao da ne može sve riješiti odjednom.

"Kada će se sve vratiti u normalu, diskutabilno je", zaključio je Mujović, prenosi RTCG.

Hrvatski ministar gospodarstva Ante Šušnjar i šef Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava Danko Blažević Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) tim su se povodom obratili javnosti.

Utvrđuju se detalji

"Utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe nisu utvrdile da se radi o kvaru kod nas. Radi se o vrlo osjetljivim stvarima, pa su sve dežurne i žurne ekipe na terenu. Mislim da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti struju. Mislimo da je ovo stanje održivo jer su se naši obrambeni mehanizmi aktivirali. Došlo je samo do Zadra, a onda smo vrlo brzo opskrbili sve potrošače, dok druge države još rade na tome i nemaju električnu energiju."

"Ne zna se uzrok. Može biti zbog visokih temperatura, velike potrošnje... Službeno se uzrok ne zna. Postoje službe unutar naših firmi koje se bave distribucijom, opskrbom, mrežom, a postoje i europske agencije koje će utvrđivati sve detalje. Znat ćemo precizno u sekundi zbog čega je došlo do svega. Do nestanka struje došlo je u 12.24 sati", rekao je.

Naveo je kako je ''neki dalekovod između Grčke i Albanije je ispao i onda su se tokovi poremetili''.

''Ali to nije službeno, to su zasad preliminarne informacije. Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od toga. Nikad u povijesti, ni u ratno vrijeme. Dalmacija je 73 puta ostala bez napajanja jer su u to vrijeme Dalmacija i Hercegovina bili u otočnom pogonu. Događaju se veliki raspadi, nedavno je cijeli Ekvador ostao bez struje, cijela Italija je ostala bez napajanja'', rekao je.

Elektromreža Srbije: Kod nas je energetski sustav stabilan

Energetski sustav u Srbiji je stabilan, dalekovodi EMS-a su u funkciji i nema problema, rekli su za portal N1 u Elektromreži Srbije (EMS).

Kako javlja EMS, do nestanka struje je došlo konkretno - u dijelovima Crne Gore, Albanije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Što je uzrok ovih problema još nije poznato, a u EMS-u navode da će to biti predmet analiza.

Kopirati
Drag cursor here to close