Značajan zakon

PS Parlamentarne skupštine BiH razmatra Prijedlog zakona u sprečavanju pranja novca

Vijesti / Flash | 25. 02. 2014. u 13:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, s Mišljenjem Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH koja nije podržala principe predloženog zakona.

Zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) je kazala da je ovo, po mnogo čemu, jedan od značajnijih zakona koji Parlamentarna skupština razmatra, ali “po mnogo čemu simbol na koji način ne trebamo raditi, barem kad su su pitanju institucije koje se bave izradom zakona“.

''Principe zakona nisu podržali predstavnici iz RS-a. Prvi razlog je što svaki put kad dolaze prijedlozi zakona od Ministarstva sigurnosti na svaki način pokušava se domoći neke od nadležnosti RS-a.

Dobili smo dva zakona od Ministarstva sigurnosti i oba zakona, i ovaj o kojem govorimo i zakon o graničnoj kontroli, na jedan skriveni način pokušavaju da se domognu nadležnosti koje ne pripadaju isključivo Bosni i Hercegovini'', kazala je Majkić.

Također smo, dodala je, eksplicitno rekli, ''ako predstavnici RS-a nemaju priliku da sudjeluju u izradi zakona koji se na njih trebaju jednom odnositi, ni na koji način nemamo obavezu da takva zakonska rješenja podržimo“.

''Treći razlog je da međunarodno tijelo koje zastupa BiH u komitetu MONEYVAL-a (Odbor eksperata Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i financiranje terorističkih aktivnosti) pri Vijeću Europe su samoizabrani članovi koje nije potvrdila nijedna institucija, ni Predsjedništvo ni Vijeće ministara BiH'', ustvrdila je Majkić.

Zastupnik Saša Magazinović (SDPBiH) je kazao da je simptomatično da se priča o prijenosu nadležnosti pojavljuje u finišu aktivnosti koje traju duže razdoblje.

''Ne želim ulaziti u personalne sukobe u okviru kojekakvih komisija. A očigledno je da u ovom slučaju BiH kao država kojoj prijeti stavljanje na „sivu listu“ pa onda možda potencijalno i na „crnu“ zapravo trpi posljedice personalnih sukoba u radnim grupama, komisijama, koje se kasnije reflektuju kroz stavove zastupnika koji na osnovu tih informacija formiraju svoje mišljenje'', kazao je Magazinović.

Mislim, dodao je, da se trebamo izdići iznad tih stvari.

''Mi smo kao izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe imali sastanak, na posljednjem zasjedanju u Strassbourgu, s predstavnicima MONEYVAL-a i vrlo jasno je rečeno koje posljedice ove čitave priče mogu biti'', kazao je Magazinović.

Pozvao je kolege da budu konstruktivni, napominjući da je ovo zakon u prvom čitanju i „treba mu pružiti šansu“ te da ukoliko ima amandmana, da se amandmanski djeluje i „da usvojimo zakon“.

''Personalne sukobe u okviru povjerenstava treba staviti postrani'', kazao je Magazinović.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, kojim se ova oblast usklađuje sa standardima Europske unije.

Izmjenama i dopunama Zakona definira se i uloga Financijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (FOO SIPA-e) kao središnje jedinice koja prima, sakuplja, evidentira, analizira, istražuje i prosljeđuje rezultate analize u ovoj oblasti.

Jedna od novina u zakonu je uvođenje dužnosti notara da FOO-u SIPA-e dostavi podatke za svaki ovjereni kupoprodajni ugovor o prometu nekretnina čija vrijednost iznosi 30.000 KM ili više - priopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close