Važna osobna higijena

Povećan broj slučajeva trovanja hranom

Vijesti / Flash | 11. 07. 2011. u 15:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoke temperature koje se posljednjih dana bilježe u Mostaru donijele su i povećan broj trovanja hranom, zbog čega infektivni odjeli u bolnicama imaju pune ruke posla. Premda je riječ o oboljenjima koja su tipična za ovo doba godine, kako nam je kazao dr. Ivo Curić, voditelj Odjela za infektivne bolesti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, ove godine broj oboljelih znatno je povećan.

Zbog trovanja hranom građani, kako je kazao, svakodnevno pristižu na infektivni odjel, ali bez sumnje je veliki broj i onih koji se samoinicijativno podvrgavaju dijeti.

"Broj oboljelih koji su se otrovali hranom ovoga ljeta znatno je veći no ranijih godina. Želim istaknuti kako nema nikakvih razloga za zabrinutost građana, jer premda je broj slučajeva koje smo registrirali znatno veći no ranijih godina, ipak u ovo doba godine predstavlja jedan standard", tvrdi Curić.

Trovanja hranom u ljetnom razdoblju su, po njegovim riječima, nešto posve normalno kao što je to zimi prehlada jer, kako objašnjava, u ljetnom razdoblju zbog mase stvari, ne samo kod nas, nego inače svugdje u svijetu, redovito dolazi do trovanja hranom.

Stoga je poseban naglasak stavio na značaj prevencije u širem smislu, kao što su kontrole vodovoda i sanitarne inspekcije, koje svoj posao, po njegovom mišljenju, za sada uredno obavljaju.

Međutim, naglasio je kako u cijeloj priči veliku ulogu igra osobna prevencija, koja uključuje redovito pranje ruku i pravilan izbor hrane koja se unosi u organizam.

"Hranu koja je sklona kvarenju treba držati u hladnjaku, nikako konzumirati onu koja je više puta podgrijavana. Treba jesti što laganiju hranu jer se mnogo znojimo i, naravno, uzimati što više tekućine", savjetuje Curić, napominjući da namirnice sumnjive kvalitete treba ukloniti iz uporabe kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Ukoliko se dogodi neko trovanje hranom, dr. Curić savjetuje samoinicijativni odlazak na dijetu i unošenje što veće količine tekućine u organizam, upozoravajući kako se oboljeli ne trebaju ni u kojem slučaju libiti ni posjeta liječniku.

"Simptomi trovanja hranom su drhtavica, povišena tjelesna temperatura, proljev i povraćanje, istaknuo je Curić za Dnevni list, napominjući kako bolest u većini slučajeva traje nekoliko dana i uz dijetu prolazi sama. No, ukoliko dijeta ne pomogne, što prije posjetiti liječnika jer, kako ističe, ponekad zbog povraćanja i proljeva organizam izgubi toliko tekućine i elektrolita da mogu nastupiti i po život opasne komplikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close