tvrdnje islamista

Podružnica ISIL-a koja je ubila Salopeka tvrdi da je srušila ruski avion

Vijesti / Flash | 08. 11. 2015. u 08:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teroristička grupa koja tvrdi da je oborila ruski putnički zrakoplov u Egiptu, prije nekoliko mjeseci ubila je hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka.

Grupa 'Vilajat al Sinaj' je jedan od najsnažnijih ogranaka Islamske države, a predstavlja njihov ogranak na Sinajskom poluotoku. Tijekom zadnje četiri godine samoproglašeni dio ISIL-a izrastao je u veliku prijetnju.

"Vilajat al Sinaj", grupa poznata i pod imenom „Islamska država Sinaja" jedna je od najaktivnijih grupa ISIL-a", naveo je neimenovani američki dužnosnik koji radi u službi za borbu protiv terorizma.

Džihadisti su dva puta objavili kako su oni odgovorni za pad zrakoplova tvrtke Kolavija u kojem se nalazilo 224 putnika i članova posade, ali su izostali dokazi koje Islamska država često predstavlja u svojim propagandnim snimcima.

Grupa je samo navela kako im se treba vjerovati i samim tim dodala nova pitanja na temu ove tragedije. Njihova taktika podrazumjeva napadanje stranih državljana, što je značajna evolucija Islamske države, koja je do sada uglavnom osvajala teritoriju i napadala civile u Iraku i Siriji".

''Već dugo su pobunjeni protiv egipatskih vlasti, ali sada su svoju kampanju proširili na međunarodne mete. Sinaj je poznat kao teritorija preko koje se krijumčari oružje, zbog čega je veoma vjerovatno da su džihadisti mogli doći u posjed raketa dalekog dometa'', naveo je američki dužnosnik.

Pobornici Jeruzalema

Organizacija je nekad nosila naziv Ansar Bait al-Maqdis, što doslovno znači Pomagači (ili Pobornici) Jeruzalema. Pobornici Jeruzalema otprilike znači da su se borili za islamsku vlast nad Jeruzalemom. Međutim, bez obzira na poprilično grandiozan naziv organizacije, njihovi ciljevi su bili lokalizirani na Sinajski poluotok, pustinju u kojoj većinom žive beduinski nomadi, piše Telegram.hr.

Ansar Bait al-Maqdis (ABM) za režima Hosnija Mubaraka djelovala je u potpunoj tajnosti, a nakon egipatske revolucije 2011. godine okoristili su se bezakonjem koje je vladalo u Egiptu za nabavu vojne opreme i povećanje broja napada. Egipatskoj javnosti predstavili su se dizanjem u zrak naftovoda koji povezuje Egipat i Izrael. U to doba su bili samo jedna od sinajskih džihadističkih skupina nominalno povezanih s al-Qaidom.

Pogoršanje sigurnosne situacije

Tijekom vlasti Muslimanskog bratstva i predsjednika Muhameda Morsija u Egiptu, ABM je kontinuirano napadao položaje egipatske vojske, ali i Izraela. Međutim, Sinaj je bio i ostao politička utvrda Muslimanskog bratstva, a s beduinskim vođama bilo je lako dogovoriti se o količini novca potrebnoj za primirje. Zbog svega toga njihova teroristička aktivnost bila je gotovo zanemariva. Nakon egipatske revolucije 2013. godine i nakon što je Abdul Fatah al-Sisi, general egipatske vojske, preuzeo vlast vojnim udarom, sigurnosna situacija se iznimno brzo pogoršala.

Kopirati
Drag cursor here to close