Ljubuški

Otkriven Spomenik majci: Za sve majke koje su doživjele istu sudbinu

Nazočnima se obratio i autor spomenika Stjepan Skoko koji se zahvalio svima koji su podržali ovaj projekt.
Vijesti / Flash | 15. 02. 2020. u 18:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U središtu Ljubuškog, na trgu ispred zgrade Gradske Uprave svečano  je otkriven ''Spomenik majci''.

Spomenik je otkrio Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, a blagoslovio ga je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH.

Spomenik u čast 758 zaboravljenih heroina

Svečanost otkrivanja spomenika započela je točno u podne zvonjavom zvona s crkve sv. Kate u Ljubuškom, a nakon što su zvona pozdravila sve majke kojima je posvećen ovaj spomenik, nazočnima se obratio gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.

''Hvala vam što ste i u ovim lijepim trenucima s nama. U trenucima sjećanja, zahvalnosti ponosa i radosti. U trenucima emocija pri spomenu majke kao izvora života, one životne zvijezde vodilje koju krasi posvećenost dobru, posvećenost svojoj obitelji, posvećenost svojoj vjeri, svojoj katoličkoj crkvi… Još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi nabrajati spominjući majku, još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi iščitati promatrajući ovaj prekrasni spomenik'', rekao je Barbarić.

Nakon gradonačelnika obratio se Tomislav Dugandžić, predsjednik Udruge potomaka udovica Drugog svjetskog rata i poraća koja je inicirala postavljanje ovog spomen obilježja.

''Ovo je spomenik u čast 758 zaboravljenih heroina našeg vremena. Ideja podizanja spomenika u čast udovicama Drugog svjetskog rata i poraća potekla je od Ante Milasa koji je imao samo dvije godine kada mu je otac poginuo 1945. godine. Većinu života Ante je svjedočio životnim teškoćama i nedaćama s kojima se susretala njegova majka i još 750 istinskih heroina ljubuškog kraja'', objasnio je Dugandžić.

Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar je govorio o simbolici spomenika.

''Svi ste, vjerujem, već čuli onu potresnu priču o prvom razredu post-ratnih prvašića u kojem nitko od njih četrdeset i dvoje nije imao oca. Postoji još mnogo takvih i sličnih priča , ne samo u našem Ljubuškom, nego u cijelog Hercegovini i cijeloj Herceg-Bosni'', rekao je Vukoja.

On je dodao kako majke te djece u većini slučajeva nikad nisu saznale što se dogodilo s njihovim muževima.

Umjetnička vrijednost

''Mnoge od njih su čekale i nadale se do kraja života, pritom su radile mukotrpno iz dana u dan, na polju i u kući, zadnje su lijegale i prve ustajale. Odgajale su i školovale djecu, učile ih moliti, opraštati i voljeti, ljubavlju su se borile protiv mržnje'', rekao je Vukoja.

Osvrnuo se Vukoja i na umjetničku vrijednost spomenika.

''U cjelokupnom opusu Stjepana Skoke dva djela zaslužuju posebnu pažnju. Prvo je Domagojeva lađa u Vidu, monumentalno remek- djelo u kojem se prožimaju elementarne iskonske snage i aristokratska otmjenost, djelo čijem je otvorenju nazočio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, drugo djelo je ovaj spomenik. Prvo djelo je simbol snage i odlučnosti, drugo mudrosti i profinjenosti'', rekao je, između ostalog, Vukoja.

Nazočnima se obratio i autor spomenika Stjepan Skoko koji se zahvalio svima koji su podržali ovaj projekt.

''Ovo je spomenik našim majkama, ovo je spomenik svim majkama u svijetu koju su doživjele i doživljavaju sličnu sudbinu i tragedije u životu'', rekao je Skoko.

Svečanost otvaranja uveličao je i prvak HNK Mostar Robert Pehar koji je interpretirao pjesmu “Doći će vrijeme blagog naroda” autora Veselka Koromana, kao i Frama Humac te klapa Benedictus.

Događaju su nazočili brojni Ljubušaci, potomci ljubuških udovica iz Drugog svjetskog rata, također i predstavnici gradskih i županijskih tijela vlasti te brojni drugi uzvanici. Među prisutnima bila je i Ivanka Pavlović rođena Keža.

''Najmlađe dijete na ovoj skulpturi sam ja. 1945. bilo mi je nešto više od godine dana, mati je došla ovdje u Ljubuški s ocem koji je prije bio policajac u Sarajevu da se prijavi u svoj kotar. Otac je tada završio u pritvoru, pa u Mostaru. Nestao je, a mati je ostala u djedovoj kući i nastavila je živjeti, život nam je bio zemlja, kuća i crkva'', opisala je Pavlović, javlja Jabuka.tv.

Kopirati
Drag cursor here to close