Usvojen zakon

Odlučeno: Srpska će formirati rezervni sastav policije

Za ovaj nacrt je glasao 51 zastupnik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.
Vijesti / Flash | 18. 04. 2019. u 12:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije. 

Za ovaj nacrt je glasao 51 zastupnik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva. 

Predsjednik Kluba zastupnika “Zajedno za BiH” u parlamentu bh. entiteta RS Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriju tog bh. entiteta, jer ih, kako je rekao, usmjeravaju u Federaciju BiH. 

Upozorio je da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, europskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o kaznenom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražitelji. 

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen. 

Resorni ministar Dragan Lukač je potvrdio da će rezervni sastav policije u RS-u brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi mogao da ih bude oko 1.000, ali da neće odmah u startu svi biti regrutirani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka. 

Entitetski premijer Radovan Višković je ranije rekao da će sredstva za rezervni sastav policije biti planirana tek u proračunu za narednu godinu. 

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u MUPRS-a, te zakoni o zaštiti od nejonizujućih zračenja, radio - amaterizmu te izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. 

Nastavak sjednice je 23. travnja, kada se očekuje rasprava o spornom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Kopirati
Drag cursor here to close