Traženje srbina

'Oćemo li bh. Civilizacije na male?

Vijesti / Flash | 28. 01. 2015. u 11:26 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan moj prijatelj i ja godinama vodimo prepirku. Oko video igre. On smatra da je Sid Meier's Civilization idiotska igra jer tri dana igraš jednu partiju, napucaš ekonomiju, vojsku, socijalni standard, znanstveno si napredan i onda si donji kad dođe onaj "diplomatic condition" pobjede, kad izgradiš Ujedinjene narode i nakon silne igre izgubiš čitavu partiju jer te svi ostali narodi mrze baš zato što si toliko napredan. A ja, vidiš, baš zato smatram da je igra odlična i tako bliska stvarnosti.

Tražimo Srbina

Nermin Nikšić se sagne, protlja oči rukama, pa se počeše po zatiljku govoreći:
"Izgleda kao Srbin, evo se s tri prsta češlja nadesno!"

Kaže prije koji dan čak i sam Dragan Čović da mu je proces formiranja federalne vlasti – čudan. E ako je njemu čudno, možeš misliti tek kako je tebi, meni, petom, desetom čudno gledati da je broj Srba u Parlamentu veća nepoznanica od Higgsova bozona, poznatijeg i kao Božja čestica.

Naime, desetljećima fizičari pokušavaju uloviti bozon radi proučavanja. I kad su to unatrag par godina i uspjeli, nisu mogli sa sigurnošću tvrditi da su ulovili baš Božju česticu upravo zato što nikad nijednu nisu uhvatili pa nisu znali jel to to. I dan-danas pravi teoretičari s rezervom govore o bozonu, kažu da je 99,9% šanse da su ga pronašli, no da uvijek postoji onih 0,01% da su pogriješili.

Na slično se svela i parodija o popunjavanju klubova naroda. Izborni zakon BiH nije manjkav od jučer pa da mu nije potrebna korjenita reforma. Tolike su samo javne rasprave vođene o izbornom procesu u našoj zemlji i da nikad nikome ni na kraj pameti nije bilo da se ta smijurija jednom za svagda izmijeni na radost i zadovoljstvo svih naroda, građana i ostalih nedefiniranih pripadnika vrste homo sapiens u Bosni i Hercegovini. Zamisli koja bi panika tek izbila među našim vrlim političarima kad bi, pazi sad, kad bi IZMIJENILI Izborni zakon i "uhvate" dovoljan broj federalnih bozona, poznatijih i kao srpske čestice. I uhvate jednog i onda nisu sigurni jel to to.
"Evo, jel ovo taj Srbin? Kandidirao se za potpredsjednika", upitat će tako Željko Komšić.
Nermin Nikšić se sagne, protlja oči rukama, pa se počeše po zatiljku govoreći:
"Izgleda kao Srbin, evo se s tri prsta češlja nadesno!"
Na to ga Bakir Izetbegović presiječe riječima:
"Kakve to veze ima kako se češlja, i oni se naši isto tako češljaju, nego turi mu malo slanine pod nos da vidimo jel se samo izjašnjava ili je baš Srbin!"
Začuđeno ih sa strane gleda Dragan Čović i smije se. Pitaju ga oni što se smije, a on će:
"Vidiš da mu iz džepa viri članska iskaznica SNSD-a. To je legalan i legitiman predstavnik srpskog naroda."

Neum – diplomatski raj

Ne brine naše izabrane predstavnike samih sebe da će ikome u ovoj državi dosaditi njihove filozofske disertacije o implementaciji izbornih rezultata. Jer uvijek ima odavno zatvorenih pitanja koja se daju nanovo otvoriti. Primjerice, na širem području Neuma.

Jeste li primijetili da kad god nešto ne funkcionira u Bosni i Hercegovini, netko se spomene ove od svijeta izolirane općine. Pa je prvo bio Pelješki most koji ni dan-danas ništa ne premošćuje osim implementacije izbornih rezultata u kampanja-državi. Pa su bili Mali i Veli Škoji ili Školji, ni to se još nisu dogovorili, ne postoji li ili postoji L u toj riječi. Pa virtualni koridor Europske unije kroz Neum. Pa sad Sutorina. E, da, Sutorina! Ako ne otvorimo to pitanje koje je bivša država stavila 'ad acta', nikom nije jasno kako će Bosna i Hercegovina ostvariti ekonomski napredak i svrstati se među članice G-8. Zamisli sad, proširi se Europska unija i na teritorij Crne Gore. Kako ćemo mi drukčije biti žulj u europskoj cipeli, ako ih nećemo malo "prcati" zbog negdje nekog ćoška planete koji se biciklom pređe za manje od sat vremena.

Zapravo, naši vrli vlastodršci kojima je aktualno štivo još uvijek Porfirogenetov 'De Administrando Imperio' vrlo dobro znaju što žele postići pričom o Sutorini. Otvorimo pitanje bh. granica i možemo još jednom podijeliti uzduž i poprijeko ovu napaćenu zemlju! To je još jedina stvar koja je nedostajala Bosni i Hercegovini na putu osvajanja pjesme Eurovizije – još nekoliko susjeda.

Implementacija djeteta u Izbornom zakonu BiH

Što onda naši političari žele glupavom pričom o Sutorini? Naravno da žele skrenuti misli s izbora izaslanika u klubove naroda. Jer klubovi naroda, to nije kao javne kuhinje. U klub naroda ni teoretski ne može doći dijete. Jer to je jedna stvar koju Izborni zakon BiH regulira. Da dijete stane u red u javnoj kuhinji, to Izborni zakon BiH nije regulirao i to je sve češći prizor. To vas ne dotiče. O tome se neće pisati po portalima, na radijskim postajama, u dnevnom tisku, nema tih kadrova na televiziji jer ne smije se prema kodeksu novinarstva otkrivati identitet djece. Pa se ta djeca digitalno zamagle, izbrišu.

Ni našim političarima to ne smeta. Nema veze što oni nisu napucali ekonomiju, ni vojsku, što znanstveno nazadujemo... ima taj "diplomatic condition" pobjede i nakon svakih izbora isti će nesposobnjakovići pobijediti jer šta će nama vladar kojem bismo zavidjeli na intelektu i poštenju. Kako nam je dobra bila ova partija Civilizacije, 'oćemo sad još jednu, možda na manjoj mapi? Da se još jednom podijelimo?! A šta misliš da dodamo još nekoliko igrača?!

Kopirati
Drag cursor here to close