Čime?

Novalić traži cijepljenje novinara, trgovaca i ugostitelja

Masovna imunizacija u Bosni i Hercegovini još i dalje postoji samo na papiru.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2021. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić je na sastanku s županijskim premijerima predložio je razmotranje redoslijed prioriteta za cijepljenje protiv COVID-19.

Na novom popisu bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata, uključujući i medijske djelatnike.

"Na sastanku s premijerima županija predložio sam kako je u budućem procesu plana cijepljenja, nakon zdravstvenih djelatnika i prioritetnih grupa, potrebno razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata kao što su medijski djelatnici, zaposleni u trgovinama te ugostiteljskom sektoru",, kazao je premijer Novalića. 

Masovna imunizacija u Bosni i Hercegovini još i dalje postoji samo na papiru.

Nadležni kažu da prednost pri cijepljenju imaju prioritetne grupe. Broj osoba koje se nalaze u ovim grupama veći je od 800 tisuća.

Ipak, posljednjih dana javnost u našoj zemlji uzburkalo je pitanje tko se sve nalazi na listama prioriteta, odnosno kako se one prave.

Prioritetne skupine su u cijeloj Bosni i Hercegovini gotovo iste. U vrhu su zdravstveni djelatnici i osobe u domovima za starije osobe. Potom svi stariji od 60 godina i kronični bolesnici.

Posljednja skupina prioriteta u Republici Srpskoj je jasno definirana, dok je u Federaciji BiH označena kao osobe koje su zaposlene u značajnim javnim službama.

“Poslije zdravstva, policije, vojske koji su u prioritetima, visoko na listi moraju se naći prosvjetari, medijski djelatnici i zaposleni u uslužnim djelatnostima. Federacija BiH je mali prostor te proces masovne imunizacije treba izvesti u kratkom periodu ako se žele postići pravi efekti imunizacije”, kazao je za BiH predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Ibrahim Dedić.

Kopirati
Drag cursor here to close