taoc

Nizozemska ne želi otkupiti svog državljanina jer je simpatizer ISIL-a

Vijesti / Flash | 12. 09. 2015. u 06:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tzv. IS tvrdi da su kineska i norveška vlada ostavile svoje građane na cjedilu i ne trude se osloboditi ih

Norveški i kineski zatvorenik na prodaju, uz zlokobnu napomenu da je riječ o ponudi s vremenskim ograničenjem. Dva oglasa s tim sadržajem osvanula su u najnovijem izdanju online magazina Dabiq, glasila ekstremističke organizacije Islamska država, što je dokaz da je borba za još dva ljudska života - Norvežanina Olea Johana Grimsgaard-Ofstada (48) i Kineza Fan Jinghuija (50) - ušla u neizvjesnu završnicu.

Svaki od oglasa objavljenih u Dabiqu stručno je grafički uređen. Na crnoj podlozi prikazane su fotografije zatočenika odjevenih u odore upečatljivo žute boje, snimljenih iz različitih kuteva. Između slika njihovih ozbiljnih lica navedeni su njihovi osobni podaci: ime, datum i mjesto rođenja, kućna adresa i zanimanje.

''Svima kojih se tiče među poganima, križarima i njihovim saveznicima, kao i onima koji se nazivaju organizacijama za ljudska ‘prava’. Ovog norveškog, odnosno kineskog zatvorenika napustila je njegova vlada koja nije dala sve od sebe kako bi kupila njegovu slobodu. Tko god želi platiti otkupninu za njegovo puštanje i transfer, može kontaktirati idući broj telegrama: +9647705648252”, navedeno je u oglasima, a ispod 'broja telegrama' stoji upozorenje: 'Napomena: ovo je ponuda koja ima rok trajanja'''.

Otet u siječnju

O 50-godišnjem otetom Kinezu ne zna se praktički ništa, osim onoga što njegovi otmičari navode u objavljenom oglasu. Rođen je 18. ožujka 1965. godine u Pekingu gdje inače i živi. Po zanimanju je freelance konzultant. Kineske vlasti poručile su kako provjeravaju te navode o otmici.

Oteti Ole Johan Grimsgaard-Ofstad nešto je manji misterij, zahvaljujući samim norveškim vlastima, ali i njegovu Facebook profilu. Kao i za kineskog taoca, IS i u njegovu slučaju u oglasu navodi datum i mjesto rođenja (21. veljače 1967. u Porsgrunnu u Norveškoj) te njegovu kućnu adresu. No, ne spominje njegovo zanimanje, nego obrazovanje. Navode da je diplomirao političke znanosti te da je kandidat za magisterij iz tog područja. Otet je početkom ove godine. Grimsgaard-Ofstad je sam 18. siječnja na svom Facebook profilu objavio fotografiju snimljenu u Turskoj, nedaleko od sirijske granice.

Milijunska otkupnina

Šest dana kasnije ponovno se prijavio na tu društvenu mrežu, ali iz Sirije. ''Konačno sam uspio'', napisao je, referirajući se na svoj dolazak u sirijsku provinciju Idlib (koju otprije nekoliko dana u potpunosti kontroliraju islamističke pobunjeničke frakcije okupljene u koaliciju Vojska pobjede, među kojima je i sirijski ogranak al-Qa’ide Front al-Nusra).

Iako norveška premijerka Erna Solberg na konferenciji za novinare u srijedu nije izrijekom spomenula njegovo ime, potvrdila je da IS drži njihova državljanina koji ima 40-ak godina, da je otet krajem siječnja, da se napori za njegovo spašavanje ulažu već neko vrijeme i da oko toga surađuju s dužnosnicima nekoliko država.

Također je naglasila da ga je u svojim rukama držalo nekoliko kriminalnih skupina i da je trenutačno kod IS-a. Za njega se tražila i milijunska otkupnina, prenose norveški mediji.

''Otmičari su dali niz zahtjeva i tražili značajnu količinu novca za otkupninu - objasnila je premijerka Solberg te dodala da plaćanje otkupnine ne dolazi u obzir. - Norveška ne plaća otkupnine. To je princip kojeg se ne možemo odreći. Ne možemo popustiti i nećemo popustiti pritisku terorista i kriminalaca'', poručila je Erna Solberg koja tijekom konferencije nije željela odgovarati na pitanja novinara, ali je objasnila da bi isplata otkupnine povećala rizik od otmica norveških građana u budućnosti.

''Naš je cilj vratiti našeg državljanina kući. No, dopustite da budem vrlo jasna: ovo je vrlo zahtjevan slučaj'', rekla je premijerka o slučaju otetog Norvežanina koji je pak, kako tvrdi jedan od njegovih prijatelja iz studentskih dana, do 1980-ih bio aktivan u organizacijama koje su se protivile imigraciji te je, pišu norveški mediji referirajući se na njegove Facebook objave, navodno gajio simpatije spram umjerenih islamista i zanimao se za sirijska politička pitanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close