traži se isprika

Neprimjereni komentari državnog službenika nakon neprihvaćanja Zakona o azilu

Vijesti / Flash | 15. 09. 2015. u 17:58 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o azilu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Član povjerenstva Damir Arnaut je, tijekom rasprave o principima predloženog zakona, kazao da je Direkcija za europske integracije u svom mišljenju navela da je prijedlog zakona samo djelomično usuglašen s direktivama EU.

On je pripremio i materijal koji je na sjednici podijeljen članovima povjerenstva iz kojeg se, kako je kazao, vidi da predloženi zakon ima niz manjkavosti kada je u pitanju usuglašenost s direktivama EU.

'' Tu su eksplicitno navedene direktive s kojima ovaj prijedlog zakona nije usuglašen. Mislim da ovo nije moguće popravljati amandmanima, tako da bih sugerirao da se ovo vrati na doradu kako ne bismo dolazili u situaciju da mijenjamo zakon vrlo brzo nakon što nam EU to postavi kao jedan od uvjeta'', kazao je Arnaut.

Navodeći da je previše stvari da bi se one mogle popravljati amandmanima, ali ukoliko se ne postigne dogovor o tome, najavio je da će zastupnici SBB-a BiH pokušati djelovati amandmanima.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marjan Baotić je kazao da su dobili najveći mogući stupanj mišljenja kad je u pitanju usuglašenost predloženog zakona od Direkcije za europske integracije, a to je djelomično mišljenje.

''Mi ne možemo dobiti da je naš zakon potpuno usuglašen sa standardima EU, odnosno s direktivama, jer mi nismo prvo ni kandidat, drugo nismo članica EU i ne pripadamo asocijacijama kojima članice EU pripadaju'', kazao je Baotić.

Naveo je da zastupnici mogu donijeti odluku da predloženi zakon vrate na doradu.

''Mi nećemo moći izvršiti nikakvu doradu u smislu striktnog preuzimanja odredaba iz direktiva'', kazao je Baotić.

Istaknuo je da ovo što je ponuđeno je moguće provedivo u BiH.

''Možemo usvojiti zakon u najboljem obliku, ali ako ga ne možemo implementirati, onda zašto smo ga donijeli. Mi smo ga uradili u mjeri u kojoj je to provedivo, da zadovoljimo sve aspekte i onih koji su tražitelji međunarodne zaštite, da zadovoljimo ono što se zove BiH sa svim svojim sadržajima'', kazao je Baotić.

Članica Povjerenstva Nermina Kapetanović je kazala da, sve da zakoni i prođe u fazi nacrta, hoće li zastupnici uskoro obesmisliti zakon s ogromnim brojem amandmana'', s obzirom da su članovi povjerenstva najavili ulaganje amandmana.

Član Povjerenstva Mario Karamatić je kazao da zakon nije loš, ali kako misli da bi bilo najbolje ili vratiti ga na doradu da se uskladi još s čim može, ''da smanjimo broj amandmana, ili da uzmemo još vremena pa da vidimo što se eventualno može odmah u njemu promijeniti''.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marjan Baotić je, nakon što je pogledao primjedbe koje je dostavio poslanik Damir Arnaut, kazao da 'ni jedna nije neobrađena, da nije definirana kroz zakon, da sve postoji'.

Nakon što članovi Povjerenstva nisu prihvatili principe Prijedloga zakona o azilu, Baotić je zahvaljujući im kazao da se oni 'ne razumiju u ovu problematiku'.

To je zasmetalo članovima Povjerenstva koji su ocijenili neprimjerenim ovakvo ponašanje državnog službenika prema zastupnicima, te su zaključili da će poslati dopis Ministarstvu sigurnosti BiH i pružiti mogućnost Baotiću da im uputi ispriku.

Kopirati
Drag cursor here to close