sadašnjost i budućnost

Neformalni sastanak:Kitarović, Pahor i Fischer za proširenje EU-a

Vijesti / Flash | 17. 04. 2015. u 16:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadašnjost i budućnost Europske unije, međunarodni odnosi u svjetlu kriza u europskom susjedstvu i regionalna suradnja bile su glavne teme neformalnog sastanka slovensko-hrvatsko-austrijske trilaterale, na kojem su se u Logarskoj dolini okupili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, austrijski predsjednik Heinz Fischer i domaćin susreta, slovenski predsjednik Borut Pahor.

Hrvatska je predsjednica na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta rekla da se, među ostalim, razgovaralo o globalnim i sigurnosnim izazovima u svijetu i europskom susjedstvu, približavanju zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji, ali i o stanovitoj krizi vrijednosti u Europi te eroziji i skepticizmu prema samom europskom projektu i politici proširenja.

»Proširenje je osnažilo Europsku uniju i taj se proces treba nastaviti«, rekla je hrvatska predsjednica, dodavši da Hrvatska podržava europsku perspektivu država u regiji, uz uvjet da »ispune sve kriterije« i provedu potrebne reforme, što su učinile i zemlje koje su u EU već ušle.

Napomenula je da Europa 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata i »20 godina poslije Srebrenice« svjedoči sigurnosnim ugrozama kao što je ukrajinska kriza, koju »treba riješiti na politički način, ali uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta«.

Odgovarajući na pitanja novinara o odnosima Hrvatske s državama u regiji, ponovno je naglasila potporu njihovu europsku putu, posebno BiH te mogućnost da tijekom pregovora BiH s EU-om i prilagođavanja europskim standardima budu riješena i neka otvorena bilateralna pitanja. Hrvatska, dodala je, neće postavljati ultimatume zemljama iz regije koje žele članstvo u EU, a s kojima ima otvorenih pitanja, ali očekuje snažnije napore u cilju njihova rješavanja, jer je taj proces posljednjih godina u zastoju.

Pahor je istaknuo da Bruxelles na perspektivu europskog članstva država jugoistočne Europe ne smije gledati samo kao na »tehnički problem«, nego tom pitanju treba dati potrebnu političku pozornost i pozitivne signale. Austrijski predsjednik Fischer istaknuo je da se Europska unija pokazala kao »vizionarski projekt« koji je Europi donio duge godine mira i stabilnosti pa ga zato treba »i dalje razvijati«.

Rekavši da Austrija podržava uključenje svih država europskog jugoistoka u EU, posebice se založio za početak pregovora s Makedonijom, s tim da ona »članice EU-a mora uvjeriti da to zaslužuje«.Troje predsjednika otkrilo je da su svoj idući susret dogovorili za kolovoz, prilikom foruma u Alpbachu.

Kopirati
Drag cursor here to close