Nebriga za povijest

Nedostatak domoljublja u Sloveniji: Mlade ne zanima kako se država osamostalila

Vijesti / Flash | 25. 06. 2015. u 13:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polovicu slovenskih srednjoškolaca ne zanima kako je Slovenija postala samostalna država, a skoro 60 posto ih ne zna odgovoriti na pitanje tko je 1991. godine bio na čelu vlade, pokazalo je jedno istraživanje.

To su u razgovoru za Slovensku televiziju povodom Dana državnosti komentirali Alojz Peterle, koji je ključnih dana za stvaranje slovenske države bio premijer, te tadašnji ministar obrane Janez Janša, ali i bivša premijerka Alenka Bratušek i sadašnji premijer Miro Cerar. Svi su se složili da se radi o nedostatku domoljublja kod mlade generacije te da bi to trebalo ispravljati u školi i u obitelji, ali je njihova dijagnoza razloga nezainteresiranosti mladeži za stvari koje su djelovale na njihov naraštaj različita.

Partizanski mit

Janša je rekao da je to posljedica stanja nakon osamostaljenja, kad je sve zasluge za to preuzela ljevica te da su u slovenskoj politici i gospodarstvu najviše napredovali oni koji su se samostalnosti protivili i oni koji podupiru "partizanski mit" iako su Slovenci u vrijeme II. svjetskog rata bili duboko podijeljeni, a u vrijeme stvaranja samostalne države jedinstveni kao nikad u svojoj povijesti.

S Janšom se uglavnom slaže i Peterle, koji je rekao da bi udžbenike povijesti trebalo pisati drukčije, te da ga zbog toga ni ne čudi da mladi danas o stvaranju samostalne države i izlasku iz Jugoslavije imaju sasvim krivu predodžbu. Tako je spomenuto istraživanje pokazalo da većina mladih misli da je na čelu slovenske vlade u vrijeme osamostaljenja bio Janez Drnovšek, koji je tada bio član predsjedništva SFRJ, a četvrtina je na pitanje tko je izveo osamostaljenje izjavila da je to bio Socijalistički savez Slovenije.

Da Slovencima nedostaje domoljubnog osjećaja, što se vidi i prilikom obilježavanja državnih praznika koji protječu bez posebnog prazničkog ozračja, Peterle je pokušao ilustrirati podacima kako se državne proslave odvijaju u drugim državama.

Kod Hrvata se može vidjeti domoljublje

"Ne treba ići daleko, već kod Hrvata se može vidjeti daleko veći domoljubni osjećaj, a toga kod nas nema", kazao je Peterle.

Bivša premijerka Alenka Bratušek složila se da bi mlada generacija trebala imati više domoljubnih čuvstava, ali je naglasila da se domovinski odgoj stječe u prvom redu kod kuće, u obitelji, a tek nakon toga u školi, te da mlade zbunjuju stalne polemike oko toga tko je najzaslužniji za stvaranje samostalne države, a tko za poslijeratne egzekucije.

"S prošlošću koju ne možemo promijeniti svi se moramo pomiriti i okrenuti se budućnosti", kazala je bivša premijerka.

Sadašnji premijer Miro Cerar ocijenio je kako je "domoljubni element vrlo značajan" te podsjetio da je i sam kao sveučilišni profesor predlagao uvođenje domovinskog odgoja u škole, ali da je važnije kako će se Slovenija suočavati s problemima budućnosti i povećavati svoju gospodarsku konkurentnost. Cerar je kazao da je Slovenija nakon osamostaljenja imala velik razvojni potencijal i prvih godina postigla velike uspjehe, ali da je kasnije posustala, čemu su bili krivi ne samo gospodarska kriza nego i pohlepa i politička korupcija.

Stariji moraju biti uzor mladima

Mladi će pokazivati više domoljublja ako im mi stariji u tome budemo uzor svojim ponašanjem, kazao je aktualni premijer Miro Cerar.

Slovenija 25. lipnja obilježava Dan državnosti u sjećanje na proglašenje nezavisnosti od bivše Jugoslavije, koju je toga dana proglasio slovenski parlament.

Kopirati
Drag cursor here to close