Čavara

Neće svih 47 bivših zastupnika dobiti federalni bijeli kruh

Vijesti / Flash | 02. 01. 2015. u 10:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara u razgovoru za Agenciju Fena istaknuo je kako "uz dogovor o formiranju parlamentarne većine očekuje da ćemo dobiti dobre stručnjake i osobe koje žele bolje i Federaciji i BiH u smislu da će predlagati zakone, koji će unaprijediti pravni sustav i donijeti pravnu sigurnost''.

Istovremeno, nada se da će rad zastupnika omogućiti unapređenje gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta.

Osvrćući se na rad Zastupničkog doma u protekle četiri godine tijekom kojih je bio predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a, Čavara kaže kako nije trebalo dopustiti da većina zakona bude usvojena po hitnom postupku.

''Hitni postupak je izuzetak u postupcima - kada samo mogu nastati štetne posljedice po Federaciju, a to je u proteklom mandatu maltene postalo pravilo. To govorim jer se u hitnom postupku amandmani mogu podnositi do samog kraja rasprave, a onda ti amandmani sruše kompletan sustav u drugom zakonu, što jasno dovodi do neprimjenjivosti zakona i loših rješenja. Tako da u suštini od toga nema nikakve koristi'', smatra Čavara.

Naglasio je kako je HDZ sa SDA i Demokratskom frontom dogovorio programska načela po kojima će djelovati. Među njima smatra da je najvažnije kreiranje pravnog okvira u kojem se mogu stvoriti uvjeti za razvoj gospodarstva i olakšati njezino poslovanje.

''Osnovni cilj je stvoriti nova radna mjesta, bolju situaciju u Federaciji BiH da nam mladi ne odlaze te da imamo ukupno stanje u Federaciji puno bolje nego što je to do sada bilo'', rekao je Čavara.

Čavara je i član Administrativnog povjerenstva Zastupničkog doma, kojem je 47 zastupnika iz proteklog mandata podnijelo zahtjev za ostvarivanje naknade - takozvani "bijeli kruh".

Prema članu 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, daje se mogućnost da do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu, u trajanju od 12 mjeseci, primaju naknadu u iznosu mjesečne plaće koju su od 2011. do 2014. primali kao članovi Parlamenta FBiH. Ako im to odobri Administrativno povjerenstvo, mjesečna naknada bivšim zastupnicima iznosit će oko 2.500 KM.

U tom smislu, Čavara smatra da treba poštivati zakonske odredbe.

''Svi koji ispunjavaju zakonske uvjete trebaju donijeti uvjerenje da se ne mogu vratiti na prijašnje radno mjesto. S druge strane, svi koji su ispunili ranije uvjete za mirovinu ne mogu koristiti ovo pravo za naknadu, tako da vjerojatno to neće biti 47 zastupnika'', zaključio je Čavara u razgovoru za Agenciju Fena.

Naglasio je kako pravo na ovu vrstu naknade imaju oni zastupnici koji su prestankom mandata postali neuposleni, što znači da primaju naknadu dok ponovo ne ostvare novi radni odnos.

Kopirati
Drag cursor here to close