Zenica

Nastavlja se instaliranje respiratora

Sporni respiratori se nastavljaju instalirati
Vijesti / Flash | 23. 11. 2020. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zeničko-dobojski kanton stiglo je 16 respiratora koje je Federalna vlada, preko poduzeća Srebrena malina nabavila iz Kine, prenosi BHRT.

Video: Instaliranje u ZDK

Podsjetimo, Agonija o 100 respiratora koje je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" kupilo u Kini za vrtoglavih 10,5 milijuna KM traje već više od sedam mjeseci.

Zbog sumnjive nabavke još krajem travnja Tužiteljstvo BiH je, podsjetimo, otvorilo istragu protiv vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, premijera FBiH Fadila Novalića, te direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka.

Mjesecima su respiratori kupili prašinu u magacinu jedne privatne firme u Rajlovcu. Kada je konačno došao dan njihove raspodjele i instalacije, krajem listopada, za četiri respiratora je utvrđeno da nisu ispravni, odnosno da nisu prošli verifikaciju. Tada je priopćeno da dva respiratora koja su raspodijeljena na KCUS, te dva u bolnicu u Goraždu imaju sustavni kvar.

Iz "Dre Medical" iz Sarajeva, sestrinske firme "Profesional Medic" iz Srbije (ugovorom sa FUCZ obavezali se da će besplatno instalirati respiratore iz Kine) kontaktirali su proizvođača, te je utvrđeno da u ranijem postupku nije bio podešen pritisak po preporuci proizvođača.

To je otklonjeno i ustanovljeno je da respiratori rade. Barem, ova četiri pregledana.

Kasnije, u studenom je nastao problem oko verifikacije respiratora, kada je Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine objavio da Verifikacijski laboratorij Verlab d.o.o. Sarajevo nema akreditaciju za inspekciju respiratora.

FUCZ je nekoliko dana uputio dopis Institutu za akreditiranje BiH (BATA), Institutu za mjeriteljstvo BiH i Federalnom zavodu za mjeriteljstvo da se oni odrede o tome ima li Verlab svu potrebnu dokumentaciju za verifikaciju respiratora, ukupno njih 100 koji su plaćeni 10,5 milijuna KM.

Iako je verifikacija respiratora zbog čije se nabavke vodi istraga u Tužilaštvu BiH stopirana do daljnjeg, njihova instalacija se nastavlja. To rade ekipe beogradske firme Profesional Medic, odnosno njihove sestrinske sarajevske kompanije Dre Medical.

S druge strane, u Verlabu ističu da su oni spremni odmah početi verifikaciju, ali to ne mogu bez poziva FUCZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close