Pregrupiranje

MUP RS-a povećava broj specijalaca na granici s Federacijom

Vijesti / Flash | 25. 10. 2013. u 10:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta, piše u Ustavu Bosne i Hercegovine. Iako najvažniji zakonski dokument ne priznaje entitete kao države, ispada da je u praksi sasvim drugačije.

MUP Republike Srpske najavio je “povećanje broja policajaca na granici s Federacijom BiH”. Ovo je objašnjeno potrebom za preventivnim djelovanjem pa će, kako je potvrđeno iz MUP-a RS-a, na pojedinim lokacijama biti formirani “stanični odjeli s po deset policajaca”.

U obrazloženju se ističe da je više razloga za kontrolu granice s Federacijom, a “80 posto njih se odnosi na prisutnost vehabija u zabačenim područjima za koja se sumnja da se na njima oni okupljaju, organiziraju i izvode oružane vježbe”. Među ostale razloge svrstane su – šumske krađe.

Ovim MUP-a i vlasti Republike Srpske zapravo zaokružuju teritorij ovog entiteta svojim policijskim snagama. To automatski i bez imalo pretjerivanja upućuje na zaključak da RS popločava svoj put prema odcjepljenju od Bosne i Hercegovine.

U isto vrijeme dok MUP RS-a najavljuje “povećanje broja policajaca na granici s Federacijom”, Milorad Dodik, predsjednik RS-a, aktualizira svoj stari plan i podsjeća da je njegov SNSD promovirao priču o referendumu o statusu RS-a “koji se provodi samo jednom i mora biti legitiman ne samo u RS-u, već i šire”.

U sve je odmah uskočila zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić, ujedno i predsjednica Zajedničkog povjerenstva Parlamenta BiH za obranu i sigurnost. Pohvalila je najavu iz MUP-a RS-a.

Očigledno da je plan MUP-a RS-a vješto smišljen jer je pokriven pričom o borbi protiv vehabijskog pokreta što u njihovom prijevodu znači borbom protiv terorizma.

Time se hoće isposlovati i potpora zapadnih zemalja iznimno osjetljivih na islamski radikalizam i terorizam. Dušanka Majkić upire prstom na Bošnjake koji “prvi moraju pronaći mehanizam i početi se boriti protiv vehabija, umjesto da daju potporu vehabijskom pokretu”.

Objektivno, radikalni islamisti u BiH, pripadnici vehabijskog pokreta, predstavljaju potencijalnu opasnost po sigurnost i stabilnost države i ovog dijela Europe. Državne obavještajne i sigurnosne agencije na to već dugo javno upozoravaju, posebno OSA i njen direktor Almir Džuvo podastirući dokaze da su na “fronti”.

Kako nam kažu izvori iz tih službi, odluka MUP-a RS samo će dodatno zakomplicirati situaciju u državi i bez dvojbe izazvati teške posljedice, utoliko više što se ovim međuentitetska crta proglašava kao državna granica! Iz Ministarstva sigurnosti BiH do sada nisu reagirali na najavu MUP-a RS-a, prešutjelo je to i Vijeće ministara, ne reagira ni Tužiteljstvo BiH.

U svakom slučaju, ova šutnja ide naruku Dodiku i njegovom timu. On stalno poručuje da RS nema nikakav razlog ostati u BiH: ''Krajnji cilj RS-a je samostalnost i ona će biti ostvarena političkim sredstvima, nikako ratom, a ako se u BiH na takav način ne može razgovarati, onda je raspad BiH normalna stvar''.

Dodik u ovome ima potporu jednog dijela međunarodne zajednice. Jučer je to potvrdio Muhizin Omerović, jedan od roditelja djece iz Konjević Polja kod Srebrenice koji već danima prosvjeduju ispred zgrade OHR-a: ''Na sastanku s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, pitao sam ga hoće li to međunarodna zajednica podijeliti BiH. On je odgovorio da nije za podjelu, ali da neki iz Vijeća za implementaciju mira (PIC) smatraju da je za BiH najbolje rješenja da bude podijeljena kao Čehoslovačka, mirnim putem na dvije države!''

Svemu treba još nešto dodati - bez obzira na priče o tome da su vlasti Srbije okrenule leđa Dodiku, ne treba zaboraviti što piše u programu Srpske napredne stranke čiji su osnivači Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Prvi je predsjednik Srbije, drugi je potpredsjednik Vlade Srbije: “Političko približavanje i ekonomsko jedinstvo s Republikom Srpskom predstavlja realnu politiku koja će u budućnosti, mirnim putem i poštovanjem volje naroda, stvoriti uvjete za formiranje zajedničke ili jedinstvene države srpskog naroda i svih ostalih građana koji žive na teritoriju Srbije i RS-a”.

Originalni Ustav BiH napisan je samo na engleskom jeziku i nikada službeno nije preveden na službene jezike Bosne i Hercegovine. Jedino je Amandman 1 usvojen na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, pa je njegova engleska verzija neslužbena.

Sve ovo je razlog što su u upotrebi različiti prijevodi Ustava na službene jezike BiH. Tako se u jednoj kaže da “nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta”, a u drugoj da “nijedan entitet neće postavljati bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta”.

U jeku rasprava o izmjeni Ustava BiH u svjetlu provođenja presude “Sejdić - Finci” kako bi se otklonila diskriminacija građana koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH, ponudila je svoje rješenje: ''U ovoj zemlji postoji sloboda kretanja. Ako želiš biti član Predsjedništva BiH, preseliš se na adresu s koje se možeš kandidirati i problem je riješen''.

''Šokiran sam izjavom da se problem diskriminacije može riješiti tako što bi se ljudi preselili na dio teritorija gdje nisu diskriminirani. Zaista je šokantno takvo nešto čuti u Parlamentu BiH'', odgovorio je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close