Američki veleposlanik

Moon: Odluka Parlamenta BiH da CCI zabrani prisustvovanje sjednicama - korak unazad

Vijesti / Flash | 28. 04. 2013. u 21:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da bi BiH pristupila Europskoj uniji (EU), zemlja mora pokazati da je organizirana na zdravim demokratskim principima, uključujući i otvorenost prema ozbiljnoj debati među građanima, u kojoj je Centar civilnih inicijativa (CCI) značajan glas - istaknuo je u nedjelju veleposlanik SAD-a u BiH Patrick S. Moon na svom blogu u tekstu "Slobodno tržište ideja“.

Osvrćući se na odluku Parlamenta BiH da organizaciji civilnog društva CCI zabrani prisustvovanje otvorenim sjednicama naglašava da je zabrinut činjenicom da donošenjem ove odluke neki pojedinci u vlastima ne razumiju i ne cijene vrijednost kritike.

- Kritika koja je transparentna i zasnovana na činjenicama je od suštinske važnosti za zdrav proces donošenja odluka i osnovni je princip demokracije. Ona je od ključne važnosti za razumijevanje interesa građana i njihove volje - istaknuo je Moon.

Objektivna procjena civilnog društva o ponašanju vlasti je, navodi, neophodna kako bi se došlo do odgovornijeg upravljanja i kako bi se osiguralo da upravljanje zadovoljava interese građana.

- Dopuštanje da veći broj aktera sudjeluje na slobodnom tržištu ideja neće naškoditi vlastima. Dapače, povećat će legitimnost vlasti u očima građana - smatra američki diplomata.

Svako tko tvrdi da predstavlja interese građana, po riječima Moona, ima obavezu da djeluje na transparentan način, a to se odnosi i na izabrane lidere, medije i organizacije civilnog društva.

Smatrajući da CCI ima važnu funkciju nadzornog tijela koje potiče veću interakciju između BiH i njihovih izabranih predstavnika poručio je da će američka vlada i dalje podržavati CCI i druge slične organizacije koje promoviraju veću transparentnost.

U nedavno objavljenom Izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH za 2012. godinu, navodi da State Department konstatira “da su grupe koje se bave ljudskim pravima i NVO sektor generalno djelovale bez ograničenja i u pogledu istraživanja i objavljivanja svojih izvještaja”.

- Odluka Parlamenta BiH da CCI zabrani prisustvovanje sjednicama i uvredljivi komentari nekih parlamentaraca o NVO civilnog društva nisu u skladu s ovogodišnjom općenito pozitivnom ocjenom u Izvještaju. Nažalost, stalna zabrana za CCI morat će se naći u izvještaju za narednu godinu kao korak unazad - naglasio je američki veleposlanik u BiH.

U cilju transparentnosti veleposlanstvo SAD-a će, kako kaže, nastaviti promovirati civilno društvo.

- Borba civilnog društva za transparentniju javnu potrošnju i veći stupanj odgovornosti dužnosnika u vlasti je borba u koju mi vjerujemo. Aktivnosti civilnog društva u borbi protiv korupcije imat će našu podršku. I ponosni smo da podržimo građane koji rade na stvaranju jače BiH i postizanju većeg stepena demokracije u zemlji - rekao je Moon u tekstu „Slobodno tržište ideja“ na svom blogu.

Kopirati
Drag cursor here to close