Prodaja i donacija

MOBiH i OSBiH žele se što prije riješiti viška naoružanja

Vijesti / Flash | 15. 11. 2014. u 09:32 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava", naziv je kampanje koju su zajednički pokrenuli Ministarstvo obrane BiH (MOBiH) i Oružane snage (OSBiH), a u čijem je fokusu animiranje javnosti o značaju efikasnog rješavanja ovog pitanja.

Radi efikasnijeg i transparentnijeg rješavanja ovog pitanja sredinom srpnja 2013. godine formiran je Strateški odbor za rješavanje naoružanja, municiije i minsko-ekplozivnih sredstava (NMiMES).

Kako je Agenciji Fena rečeno u Ministarstvu obrane BiH, odranije su u primjeni tri modela za rješavanje viškova NMiMES-a u BiH i to - prodaja, doniranje i uništavanje.

''Rješavanje viškova NMiMES-a načelom prodaje, vršeno je samo na osnovu starih ugovora koje su prije 1. siječanj 2006. godine potpisala entitetska ministarstva obrane sa zainteresiranim kupcima. Sam proces predaje NMiMES-a trajao je dosta dugo, te je zadnja isporuka po ovim ugovorima izvršena 14. srpnja 2011. godine i od tada nije bilo novih ugovaranja i prodaje'' navode iz resornog ministarstva.

Tako je načelom prodaje MOBiH od 2006. do 2014. godine oslobodilo svoje skladišne kapacitete za oko 2.650 tona NMiMES-a raznih kalibara.

Inače, MOBiH od formiranja 2004. godine nije potpisalo niti jedan ugovor o prodaji viškova NMiMES-a, jer je taj proces svojevremeno stopiran zbog zakonske neuređenosti, te su se prekidom procesa prodaje viškova NMiMES-a htjele izbjeći špekulacije i moguće malverzacije, piše Fena.

S obzirom na financijsku dobit koju bi MOBiH, odnosno Bosna i Hercegovina mogli imati od prodaje viškova NMiMES-a u usporedbi s druga dva načela rješavanja tih viškova, na sastancima Strateškog odbora za NMiMES-a potencirano je ponovno pokretanje procedura prodaje viškova NMiMES-a, jer je u međuvremenu rađeno na izmjenama i dopunama dokumenata kojima se regulira ovo područje.

Kada se radi o rješavanju viškova NMiMES-a načelom donacije, znatne količine tih sredstava donirane su entitetskim MUP-ovima, dok je izvan granica BiH donacija upućena Oružanim snagama Islamske Republike Afganistan.

Tako su MUP-u Federacije BiH donirana sredstva u količini od 28,5 tona, dok su MUP-u Republike Srpske donirana sredstva u količinama od 2,35 tona.

Donacija afganistanskim oružanim snagama odnosi se na haubice tipa D30 call. 122 mm, a ukupno se radi o 84 komada oruđa ovog tipa.

Kako iz MOBiH-a navode, treba uzeti u obzir da se načelom donacije kao i ranije opisanim načelom prodaje, iz sigurnosnih razloga ne mogu rješavati viškovi NMiMES-a koji su proglašeni kao nesigurni i nestabilni.

Količine MiMES-a koje su od 2006. do 2014. godine uništene, ukupno iznose 11.790 tona raznih kalibara, piše Fena.

Prema analizama koje je radio EUFOR, procjena njihovih stručnjaka u odnosu na stabilnost baruta i eksplozivnih punjenja u odnosu na starost i njihovo održavanje, kao i uvjeta skladištenja, je da se vjerojatnoća nastanka incidenta slučajnom eksplozijom u skladištima iz godine u godinu neprekidno povećava.

Tako je razina rizika u 2010. godini ocijenjen ocjenom "mala mogućnost“ dok je već 2011. godine ta ocjena bila "srednja mogućnost“ upozoravaju iz resornog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close