Major JNA Milan Tepić

Major koji je raznio vojarnu Barutana: Za jedne fanatik, za Stanivukovića legenda

U Banjoj Luci jučer je postavljena spomen ploča majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću (JNA) koji je 1991. kod Bjelovara raznio tamošnju vojarnu
Vijesti / Flash | 09. 01. 2022. u 15:50 Bljesak.info
Eksplozija Barutane

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banjoj Luci jučer je postavljena spomen ploča majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću (JNA) koji je 1991. kod Bjelovara raznio tamošnju vojarnu jer se nije htio predati pripadnicima Zbora narodne garde (ZNG).

Tom prilikom i sam je izgubio život, a poginulo je još jedanaest pripadnika tadašnjeg Zbora narodne garde te deset vojnika JNA, piše Jutarnji list.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković je prilikom otkrivanja ploče kazao kako je Tepić svojim "izvanvremenskim poduhvatom" svima održao lekciju o tome kako se daje riječ i kako se "brani sloboda, otadžbina i narod", dodavši da će ovaj "istinski heroj" ostati upamćem po riječima i djelima.

Stanivuković: Otišao je u smrt, a zatim u legendu

Naime, Tepić je navodno prije smrti rekao kako ljudi "jedanput daju riječ, a ona ostaje ili se pogazi, ja sam dao riječ da ću braniti ovu zemlju", misleći na SFRJ.

Stanivuković je istaknuo da će se o Tepićevom posljednjem danu "pričati dok je srpskog naroda" te da na njegovu "herojsku odluku" mogu biti ponosni svi vojnici, a na "njegovu hrabrost" čitav srpski narod.

"Kažu da je tog 29. rujna 1991. rekao vojnicima: 'Ja znam što trebam uraditi.' I znao je, bio je čovjek koji je za obranu svoje zemlje dao ono najvrednije što je imao - svoj život, otišao je u smrt, a zatim u legendu. Ovom spomen-pločom Banja Luka pokazuje da poštuje njegovu žrtvu i borbu za svoj narod, pokazujemo da smo zahvalni i da njegova odluka da tog dana ostane u skladištu oružja i spasi vojnike i svoj narod, nije bila uzaludna", rekao je Stanivuković.

U Županiji bjelovarsko-bilogorskoj zaprepašteni su ovakvim postupkom banjalučkog gradonačelnika, te su odmah uputili oštro priopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

Pljuska u lice i sol na ranu svim žrtvama agresije na Hrvatsku

''Slavljenje zločinca, majora JNA Milana Tepića i podizanje spomen-ploče u Banjoj Luci njemu u čast pljuska je u lice i sol na ranu svim žrtvama agresije na Hrvatsku, a posebno nama u Bjelovaru.

Major Tepić ostat će trajno zapamćen kao fanatik koji je 1991. raznio sebe i skladište sa 170 tona ekplozivnih sredstava na bjelovarskoj Barutani.

Tim „izvanvremenskim podvigom“ kako ga u deliriju naziva gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, major Tepić je zavio u crno 11 bjelovarskih obitelji koje su tada ostale bez svojih sinova i muževa. Da nije spriječena detonacija ostalih skladišta, Tepić bi raznio cijeli Bjelovar.

Ovo, nažalost, nije prvi put da se herojem naziva čovjeka koji s herojstvom nema ništa. Riječ je o kukavici i zločincu. Nakon Beograda u kojem je Milan Tepić već dobio ulicu, veličanju zločinca pridružila se i Banja Luka koja, očito ne slučajno, pokazuje nerazumijevanje događaja iz obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata u kojem je Hrvatska bila napadnuta.

Skandalozno je što se njegovanju kulta ličnosti, koja ni po čemu dobrom neće ostati zapamćena u novijoj povijesti, priključio gradonačelnik Banja Luke koji u vrijeme strašnog zločina nije bio ni rođen. Ovo samo pokazuje da ideja „velike Srbije“ i dalje živi - stoji u reakciji bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića.

Kopirati
Drag cursor here to close