Poruka iz SDA

Kriza će se riješiti, a poduzeća ne mogu biti etnička

Vijesti / Flash | 18. 05. 2015. u 11:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kriza će se riješiti dogovorima i razgovorima'', rekao je federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara u intervjuu za Dnevni list odgovarajući na pitanje kako će se kriza u Federaciji riješiti i ima li SDA plan.

Po njegovom mišljenju, HDZ i DF morat će odustati od maksimalističkih zahtjeva i morat će se napraviti kompromis.

"Ne bih se složio da se radi baš o dubokoj krizi, ali da postoji kriza to sigurno stoji", smatra ministar Čampara.

"Trebamo se posvetiti reformama. SDA ima plan, a to je koncept ekonomskoga rasta i zapošljavanja 2014.-2018. koji je ponudio premijer Novalić, a koji su podržali i domaći i međunarodni čimbenici", izjavio je ministar Čampara.

Na upit boji li se da će kod svakog krupnijeg pitanja dolaziti do sukoba koalicijskih partnera i nove krize, ministar Čampara je odgovorio kako Vlada FBiH radi tek nešto više od mjesec dana i da se to još uhodava.

"Šteta bi bila ako bi Vlada bila opterećena s nekim velikim političkim pitanjima. To se treba riješiti i na razini središnjica stranaka koje čine većinu. Mi se trebamo posvetiti samo ekonomskim reformama i stvaranju ambijenta za nova radna mjesta, zapošljavanju ljudi i ekonomskoga rasta. To građani očekuju od nas", zaključio je ministar Čampara.

Što se tiče stava SDA po pitanju podjele javnih poduzeća u FBiH i jesu li bliži stavu HDZ-a koji smatra da treba imenovati rukovodstvo u poduzećima koja se nalaze u većinskim hrvatskim područjima ili DF-u koji govori o tzv. depolitizaciji poduzeća, ministar odgovara kako je stav SDA vrlo jasan, te da Vlada FBiH treba upravljati javnim poduzećima u skladu za zakonom i procedurama zasnovanim na zakonskim rješenjima.

"Ne postoje niti mogu biti etnička javna poduzeća. Poduzeća s većinskim državnim kapitalom su vlasništvo Federacije BiH, njima mora upravljati Vlada, a ne pojedinci u Vladi ili političke stranke čiji su predstavnici članovi Vlade", ustvrdio je ministar Čampara.

Njegovo je mišljenje da se upravljanje mora povjeriti stručnim, obrazovanim i kvalificiranim ljudima koji moraju imati viziju razvoja tih poduzeća.

"Naravno da podržavamo depolitizaciju, ali bojim se da često iza te velike priče oko depolitizacije stoje određeni privatni ili tajkunski interesi", smatra ministar.

Na upit je li moguće donijeti krovni zakon o radno-pravnom statusu policije na području cijele FBiH jer se plaće i uvjeti rada uvelike razlikuje od županije do županije i kako riješiti taj problem, ministar je odgovorio da je tu problem nadležnosti Federacije BiH i županija.

"Na razini Federacije postoji Zakon o plaćama policijskih službenika, a županije ga još nisu donijele. Postoji isključiva i podijeljena nadležnost između Federacije i županija kada je u pitanju sigurnost, ali se propisi mogu i trebaju moći harmonizirati. Sada moramo raditi na tome, kako tražiti i inzistirati od županijskih vlada da se plaće policajaca i svi drugi propisi koji se odnose na njih harmoniziraju", zaključuje ministar MUP-a u Vladi FBiH Aljoša Čampara.

Kopirati
Drag cursor here to close