Interresorna grupa

Izmjene Izbornog zakona: Racionalizacija Federacije, a nikako ukidanje

''Mislim da ta priča treba paralelno da se vodi, paralelno da se radi na tom procesu, ali nikako nisam za to da ukinemo Federaciju, kao što predlaže HDZ BiH. Ukidanje Federacije ne bi bilo dobro''
Vijesti / Flash | 12. 07. 2021. u 18:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH na danas započetoj dvodnevnoj sjednici razmatrali su prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na poglavlje 3 - ''Birački spisak'', poglavlje 4 - ''Ovjera i kandidiranje za izbore'' i poglavlje 5 - ''Provođenje izbora''.

Predsjedateljica Interersorne radne grupe Alma Čolo (SDA) izjavila je novinarima da, ukoliko ima političke volje, mogu raspraviti o svim pitanjima.

Ništa nije nebitno

Napomenula je da ništa u Izbornom zakonu BiH nije nebitno i ništa nije samo tehničko.

''Veoma su važna pitanja i u vezi Središnjeg biračkog spiska, evidencije birača, kompenzacijskih mandata, preferencija...Razgovarali smo i o zastupljenosti manje zastupljenog spola, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova. To je nešto što je jako bitno'' - navela je Čolo.

Govoreći o tome kada bi Interresorna radna grupa trebala završiti posao na pripremi izmjena Izbornog zakona, kazala je da imaju stav Monitoring komiteta Vijeća Europe koji prati BiH kada je u pitanju implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava, te da je tu rok 1. rujan.

Istaknula je kako nije optimist da to mogu uraditi do 1. rujna i da bi bilo odlično kada bi mogli izmjene Izbornog zakona usvojiti do kraja godine, ''da sljedeću, izbornu godinu dočekamo s izmijenjenim Izbornim zakonom''.

Upitana u vezi inicijative o racionalizaciji Federacije, odgovorila je da je to prijedlog SDP-a BiH i da ga ona nije vidjela.

Racionalizacija Federacije

''Racionalizacija Federacije je nešto što je stvarno poželjno i bilo bi dobro da racionaliziramo veliki broj županijskih ministarstava, veliki broj vlada. Mislim da ta priča treba paralelno da se vodi, paralelno da se radi na tom procesu, ali nikako nisam za to da ukinemo Federaciju, kao što predlaže HDZ BiH. Ukidanje Federacije ne bi bilo dobro, jer time naspram RS-a, kao drugog entiteta, nema odgovarajućeg entiteta'' – navela je Čolo.

Dodala je da je to pitanje i Ustava FBiH i pitanje Daytonskog mirovnog sporazuma, ''tako da ukidati Federaciju kao što je rekao HDZ, ni u kom slučaju“.

''Ja nemam službeno dokument koji ide u pravcu racionalizacije Federacije. Mi smo prije nekoliko godina imali prijedlog HDZ-a da se ukine Federacija, da ostanu samo županije. To za nas nije prihvatljivo. Ali racionalizirati Federaciju, smanjiti broj ministarstava, smanjiti broj županijskih skupština, eventualno ići u objedinjavanje županija koji ekonomski ne mogu da egzistiraju samostalno, to je pitanje koje je veoma afirmativno i treba na tome raditi'' - smatra Čolo.

'Rješenje nije u Interresornoj grupi'

Zamjenik predsjedateljice Interesorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) kazao je da ne misli da je rješenje samo u ovoj radnoj grupi, te da je jako važno i nužno da se istodobno odvijaju i politički razgovori između lidera političkih stranaka.

Po njegovim riječima, posebice se to odnosi na implementiranje presuda Europskog suda za ljudska prava, a jednako tako i odluka Ustavnog suda BiH.

''Što prije, to bolje, ali sav posao svakako treba završiti u ovoj godini'' - mišljenja je Čolak.

Video: Interresorna radna grupa razmatrala prijedloge izmjena Izbornog zakona

Zamjenik predsjedateljice Interesorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH Sredoje Nović (SNSD) je kazao da, kada se analiziraju predložene izmjene i dopune, može se reći da će vjerojatno neke od tih odredaba, ''tehničke'', biti uobzirene i da će se moći postići koncenzus na nekim od tih pitanja.

''Isto tako, o nekim ključnim pitanjima ovog zakona siguran sam da bez političke podrške, jasnog političkog stava, poput Predsjedništva, Doma naroda BiH, zatim Doma naroda u Federaciji i još nekim pitanjima neće radna grupa moći da zauzme konačan stav, jer je to krupno političko pitanje'' - kazao je Nović.

Elektronsko skeniranje listića

Član Interesorne radne grupe Damir Arnaut (Naša stranka) smatra da je najbitnije pitanje u vezi sa Izbornim zakonom, povećanje integriteta izbornog procesa.

''Konkretno mislim na elektronsko skeniranje listića, kako bi se zaustavile sve izborne manipulacije i vratilo povjerenje građana u izborni proces'' - naveo je Arnaut.

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH bit će nastavljena sutra, kada će biti razmotreni prijedlozi za izmjene i dopune preostalih poglavlja Izbornog zakona BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close